Pšenice aj múky bude dostatok, ubezpečil Vlčan. Úroda na Ukrajine na to nemá žiaden vplyv

TA3
6.4.2022 21:05

Vláda nebojuje s vysokým cenami potravín peniazmi a znižovaním daní ako iné krajiny, ale dohodami s veľkými komerčnými subjektmi. Minister pôdohospodárstva rokoval s mlynármi a nedostatok oleja vyriešil dohodou s najväčším producentom Bionafty. Hosťom Témy dňa bol minister Samuel Vlčan.

vlcan.jpg
TA3

"Máme dostatok pšenice a bude aj dostatok múky,“ ubezpečil s tým, že do polovice júna môžu sýpky mlieť 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Dodal, že vo verejných a súkromných skladoch je dvojnásobok toho, čo potrebujeme.

Rožok, ako aj ďalších dvanásť potravín je v súčasnosti chránených pred zvyšovaním cien. Ministerstvo pôdohospodárstva podpísalo dohodu s obchodnými reťazcami, ktorá hovorí o tom, že nebudú zvyšovať obchodné prirážky. "Myslím si, že takáto forma regulácie je účinnejšia, než akákoľvek štátna intervencia,“ doplnil.


Cena pšenice vzrástla 

Vyšplhala sa až na 380 eur za tonu, teda za posledné obdobie jej cena vzrástla o 100 eur. Vlčan však upozornil, že ceny začali narastať už koncom minulého roka, no vojna na Ukrajine trhy zneistila ešte viac.

"Pšenice bude dostatok bez ohľadu na to, aká bude úroda na Ukrajine. Európska únia je vývozcom pšenice a Ukrajina je, takpovediac, naším konkurentom aj spolu s Ruskou federáciou. Problém očakávame vo výrobe slnečnicového oleja,“ upozornil minister pôdohospodárstva. Až 70 % slnečnice sa totiž dopestuje v regióne v okolí Čierneho mora, kde sa slnečnici veľmi dobre darí. 

Zásoby pšenice sú však na Slovensku monitorované. Ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo novelu zákona o potravinách, na základe ktorej sa budú zostatky zásob efektívnejšie kontrolovať.

Slovensko je v produkcii olejnín sebestačné 

Čo sa týka repky olejnej, vieme vypestovať až 230 % vlastnej spotreby. No problém je v tom, že vieme vyprodukovať len 3 % vlastnej spotreby jedlých olejov.

Ministerstvo pôdohospodárstva dnes podpísalo memorandum so spoločnosťou Poľnoservis, a.s, najväčším výrobcom repkového oleja. Vie vyrobiť až 100-tisíc ton repkového oleja ročne. Na výrobu oleja podľa Vlčana prejde najneskôr do 9 mesiacov.

"Budú pripravení ponúknuť až 50-tisíc ton oleja pre domácu spotrebu, čo predstavuje približne celoročnú spotrebu všetkých jedlých olejov na Slovensku,“ vysvetlil. Produkcia by tak mala vykryť slovenský dopyt.

Vlčan dodal, že koaličná rada ohľadom zdražovania rokuje na dennej báze, no rokovania nie sú jednoduché. Tvrdí, že hľadá riešenie, aby mohla pomôcť všetkým, ktorí to najviac potrebujú.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok