Samy už jesť nebudete: Keď nemáte pri jedle spoločnosť, hrozí ženám depresia aj priberanie

TA3/zm
9.4.2022 10:00

Dať si s niekým obed alebo večeru je nielen príjemné, ale zdá sa, že pre ženy aj zdravé. Tie, ktoré sa stravujú dlhodobo osamote majú sklony k rôznym chorobám, dokonca i psychickým.

Samy už jesť nebudete: Keď nemáte pri jedle spoločnosť, hrozí ženám depresia aj priberanie
Pexels/cottonbro

Jesť bez spoločnosti je obzvlášť rizikové pre ženy v zrelom veku. Po menopauze napríklad hrozí vyššie riziko srdcových chorôb. No i bez ohľadu na vek je stravovanie osamote pre ženy nebezpečné, ukázali prieskumy.

Angina pectoris

Začnime zľahka, a to anginou pectoris, ktorá podľa výskumov uverejnených v časopise Menopause, postihuje oveľa častejšie dámy po šesťdesiatke, ktoré jedávajú bez spoločnosti. Ochorenie postihujúce koronárne tepny je o 2,85x pravdepodobnejšie u žien po menopauze, samozrejme v prípade, že žijú a teda i jedávajú osamelé. Ako súvis vidia lekári fakt, že pokiaľ varíte len pre seba, beriete menší ohľad na skladbu stravy a máte tendenciu vyberať si menej zdravé potraviny.

Priberanie

Prírastok na váhe nie je na prvý pohľad vážna vec, no v určitom veku sa nabraté kilá zhadzujú ťažko a môžu spôsobiť aj nemalé zdravotné problémy. Podľa odbornej štúdie sú ženy, ktoré sedia nad tanierom samy, náchylné na priberanie až v 65 percentách.

Jedným z faktorom môže byť i to, že sa vám neoplatí variť pre jednu osobu, a tak oveľa častejšie siahate po jedlách z reštaurácii a fast foodov, ktoré nie sú také zdravé ako domáca strava.

Stres a depresia  

Ďalší odborný časopis Journal of Marriage and Family sa zameral na stravovacie návyky rodiny verzus jednotlivcov a prišiel na to, že vo dvojici či väčšej skupine sa človek môže pri dobrom jedle aj porozprávať, a tak klesá u ľudí stres. Ak sedíte nad tanierom sama, asi nemáte s kým prehodiť slovo, a tak si držíte v sebe problémy celého dňa, keďže sa nemáte komu zdôveriť.

Stres z dlhodobého hľadiska vedie aj k rozvoju psychických chorôb, ku ktorým sú všeobecne osamelé ženy náchylné. Možno máte pocit, že naobedovať sa s kolegami, priateľmi alebo skrátka kýmkoľvek, vás od depresie nezachráni, ale podľa vedcov áno.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok