Ed Sheeran nie je plagiátor, vyhral súdny spor

TA3 ČTK
6.4.2022 16:25

Britský pesničkár Ed Sheeran dnes na londýnskom vrchnom súde vyhral spor v kauze údajného plagiátorstva, z ktorého bol obvinený v súvislosti so svojím veľkým hitom Shape of You z roku 2017. Informovali o tom zahraničné agentúry.

tht
TASR/Jakub Kotian

Sheeran čelil obvineniu, že pre refrén svojho hitu opísal niektoré časti songu Oh Why z roku 2015, ktorého autormi sú spevák Sami Chokri alias Sami Switch a hudobný producent Ross O'Donoghue. Aj keď existujú podobnosti medzi slovnými obratmi Oh Why a Oh I, sú tu aj významné rozdiely, konštatoval sudca Antony Zacaroli a vyjadril presvedčenie, že Sheeran "ani úmyselne ani mimovoľne" nekopíroval slovné spojenie z piesne Oh Why pri vytváraní songu Shape of You.

Pieseň predtým nepočuli

Sheeran a jeho spolupracovníci, hudobník John McDaid a producent Steven McCutcheon, od začiatku obvinení popierali s tým, že si nepamätajú, že by niekedy predtým pieseň Oh Why počuli. Ich hit Shape of You sa v roku 2017 stal v Británii najpredávanejšou piesňou na digitálnych platformách a má viac ako 5,6 miliardy prehratí na platforme YouTube.

Slávny spevák dnes povedal, že nepodložené tvrdenia o porušovaní autorských práv poškodzujú hudobný priemysel. "Aj keď my máme zjavnú radosť z výsledku, cítim, že vznesené nároky ako tento sú teraz trochu príliš bežné a stalo sa to súčasťou kultúry, v ktorej sa nárok vyhlási s myšlienkou, že urovnanie bude lacnejšie ako prerokovanie na súde, aj keď požiadavka nemá žiadne opodstatnenie," uviedol Sheeran vo videu umiestnenom na twitteri. 

"Žaloby nie sú príjemná skúsenosť a dúfam, že tento rozsudok bude mať za následok, že sa v budúcnosti vyhneme neopodstatneným požiadavkám, ako je tento," povedal aj Sheeran.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok