V Mariupole fungujú mobilné krematóriá. Rusi sa vraj snažia zakryť stopy po svojich zločinoch

TA3 ČTK
6.4.2022 15:23

V obliehanom ukrajinskom Mariupole začali fungovať mobilné krematória, ktorými sa ruské invázne sily snažia zakryť stopy po svojich zločinoch spáchaných na miestnych civilistoch, tvrdí mariupolská mestská rada.

Pomoc od Červeného kríža sa do Mariupolu nedostala, Rusko ju blokuje
TASR/AP

Tá podľa ukrajinských médií ďalej uviedla, že sa do tejto činnosti zapojili "kolaboranti" a ľudia z takzvanej Doneckej ľudovej republiky, teda proruského separatistického regiónu, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti prístavného mesta.

"Vrahovia zametajú stopy. V Mariupole začali fungovať ruské mobilné krematória. Po rozsiahlej medzinárodnej publicite genocídy v Buči nariadilo najvyššie vedenie Ruskej federácie zničiť všetky dôkazy o zločinoch jej armády v Mariupole," píše mestská rada vo svojom vyhlásení na telegrame. Niektoré časti Mariupolu sú teraz pod kontrolou ruských síl.

Špinavú prácu prenechali iným

Ako už úrady uviedli skôr, podľa opatrných odhadov zahynulo v Mariupole 5000 civilistov, poznamenala agentúra Ukrinform. Vzhľadom k rozlohe mesta, katastrofálnemu rozsahu jeho poničenia, dĺžke jeho blokády a tvrdému odporu by sa podľa radných mohli stať obeťami ruskej agresie desiatky tisíc mariupolských civilistov. V meste žilo pred vojnou viac ako 400 000 obyvateľov.

"To je dôvod, prečo Rusko neponáhľa s poskytnutím zelenej pre misiu Turecka a ďalšej iniciatíve na záchranu a plnú evakuáciu Mariupolu. Okrem toho sa snaží prostredníctvom filtračných táborov identifikovať všetkých potenciálnych svedkov zverstiev okupantov a zlikvidovať ich," tvrdí ďalej rada.

Rusi podľa nej prenechali špinavú prácu kolaborantom z radov miestnych a "teroristov" z Doneckej ľudovej republiky, píše agentúra Unian. Tí zbierajú a pália telá obyvateľov Mariupolu, ktorí boli umučení a zabití v dôsledku ruskej invázie, uviedol Ukrinform.

Mesto sa premenilo na tábor smrti

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil tragédiu mesta za najväčšiu od čias nacistických koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny. "Urobili z nášho mesta tábor smrti. Táto hrozná analógia sa bohužiaľ stále viac potvrdzuje. Toto už nie je Čečensko alebo Aleppo. Je to nová Osvienčim a Majdanek," cituje Unian starostu.

Strategicky položený Mariupol na začiatku marca obkľúčili ruské jednotky, ktoré ho odvtedy ťažko ostreľujú. Veľká časť predchádzajúcich pokusov o evakuáciu civilistov čiastočne alebo úplne zlyhala, z čoho sa obe strany vinia navzájom. Rusko dlhodobo popiera, že by cielilo na civilistov, čomu ale protirečí svedectvo miestnych i novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok