ĽSNS by mala skončiť, myslia si Remišová i Naď. Podobný názor majú aj na Republiku

TA3 TASR
6.4.2022 12:28

Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mal vyvíjať aktivitu k tomu, aby zastavil ĽSNS, ktorá bola platformou na šírenie extrémistických názorov jej šéfa Mariana Kotlebu. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Aj minister obrany Jaroslav Naď sa domnieva, že by mal prísť opäť návrh na rozpustenie ĽSNS.

Uhrík chce vystúpiť z Kotlebovho tieňa, preberá mu voličov. Komunikuje rovnako agresívne, hovorí politológ
TASR/Jakub Kotian

Obaja si myslia, že podobný postup by sa mal prijať aj voči mimoparlamentnému hnutiu Republika, ktoré založili odídenci z Kotlebovej strany. Remišová víta utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý Kotlebu odsúdil pre šeky v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. "Demokracia musí vedieť využívať nástroje, aby sa bránila proti totalitným a fašistickým ideológiám," skonštatovala pred stredajším zasadnutím vlády.

Naď si myslí, že návrh na rozpustenie sa má týkať všetkých strán, ktorých čelní predstavitelia boli právoplatne odsúdení z extrémizmu. "Máme opäť rozhodnutie súdu, že Marian Kotleba je právoplatne odsúdený extrémista, a preto by sa malo postupovať adekvátne k tomu aj k politickej strane, kde pôsobí," povedal s tým, že rovnako by sa malo postupovať aj voči Republike vzhľadom na niekdajšie odsúdenie poslanca Milana Mazureka (nezaradený) a ďalších ľudí. Je to podľa neho v rukách generálneho prokurátora a súdu.

Rozpustením ĽSNS sa už zaoberal Najvyšší súd SR na základe návrhu vtedajšieho generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára z roku 2017. Súd v roku 2019 návrh na rozpustenie strany zamietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok