Nad Slovenskom lieta v malých výškach viacero lietadiel. Nejde o žiadnu špionáž, ale o líšky

TA3
6.4.2022 12:27

Nad Slovenskom v týchto dňoch lieta v malých výškach niekoľko lietadiel. Opisujú presne určenú dráhu a nad prípadného pozorovateľa sa vždy vracajú s 500-metrovým posunom. Tých, ktorí sú náchylní veriť konšpiračným teóriám, môžeme upokojiť. Nejde o žiadne špionážne aktivity nepriateľa, ale o bežnú plošnú vakcináciu líšok.

Presne takto vyzerá dráha, ktorú nad Slovenskom v týchto dňoch opisujú lietadlá s vakcínami pre líšky proti besnote. Ich piloti musia dodržiavať presné pravidlá. Hoci sa niečo také deje už viac ako dve desaťročia, stále sa nájdu ľudia, ktorým sú tieto letecké práce podozrivé. Lietadlá aplikujúce vakcínu pre líšky totiž lietajú pomerne nízko a zdanlivo pomaly.

Technici zo štyroch lietadiel vakcínu pre líšky aplikujú len mimo obývaných území. Povedané veľmi laicky: z lietadla trčí rúra, do ktorej technik počas letu každé dve až tri sekundy hádže takúto kapsulu. Keď sa za tri až štyri hodiny všetky minú, pilot sa vráti na popradské letisko doplniť zásoby.

Plošnú orálnu vakcináciu líšok organizujú štátni veterinári dvakrát za rok. Vždy na jar a na jeseň. Lietadlá s vakcínami na palube takto vzlietajú nad lesy a lúky už 45. sezónu. Práve líšky dokážu besnotu šíriť veľmi rýchlo. Ak by ich štátni veterinári nevakcinovali, mali by sme s touto nebezpečnou chorobou, mimochodom, prenosnou aj na ľudí, zrejme veľký problém. 

Dnes už majú veterinári spoľahlivé poznatky aj o tom, do akej miery je vakcinácia líšok z lietadiel účinná. Dôležité je, aby ľudia vedeli, že ak takúto kapsulu nájdu v lese alebo na lúke, treba ju nechať na mieste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok