Tak takto?!: Vojna na Ukrajine ženie ceny do astronomických výšok. Hrozí nedostatok potravín či prídelový systém?

TA3
6.4.2022 09:40

Prázdne regály v obchodoch, panické nákupy, obmedzenia množstva tovarov, ktoré si zákazník smie odniesť. Takéto obrázky už nejaký čas vidíme z obchodov v Nemecku. Slnečnicový a repkový olej chýba už aj u našich susedov v Rakúsku, supermarkety v Maďarsku majú nápisy s povolenými množstvami kupovaných balení pri oleji, cukre či múke.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Dva roky pandémie, klimatická kríza a teraz aj vojna na Ukrajine sú dôvodom, aby Európa akútne prehodnotila svoju potravinovú bezpečnosť.

Ukrajina a Rusko sú najvýznamnejšími svetovými obilnicami a exportujú spolu vyše polovicu všetkej dopestovanej pšenice vo svete. Čo sa tohoto roku nezaseje a nezožne, to v budúcom roku nebudeme mať. Pritom dopady vojny sú citeľné už teraz. Dramaticky sa zvýšili ceny vstupov na výrobu potravín aj ceny energií. Naši južní susedia v Maďarsku obmedzili vývoz obilia z krajiny. Aby nedochádzalo k špekulatívnemu vykupovaniu obilia z domáceho trhu, štát si ponechal predkupné právo. Predajca teda musí tovar najprv ponúknuť štátu, až keď ten nemá záujem, smie ho predať ďalej.

O dopadoch vojny na "chlieb náš každodenný" a o tom, aké opatrenia by mal prijať štát aj únia, aby sme mali čo jesť, bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Pozvanie Anky Žitnej prijal výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok