Rezort zdravotníctva odmieta obvinenia z nečinnosti. Prosí lekárov, aby zostali pri pacientoch

TA3 TASR
5.4.2022 17:17

Ministerstvo zdravotníctva SR odmieta obvinenia z nečinnosti v sektore a prosí všetkých lekárov, sestry a ďalších zdravotníckych pracovníkov, aby zostali pri pacientoch.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz

"Ubezpečujeme opakovane, že robíme všetko pre to, aby zdravotníci na Slovensku pracovali v adekvátnych podmienkach a boli aj adekvátne ohodnotení," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti lekárskymi odborármi.

"Ministerstvo zdravotníctva odmieta tvrdenia LOZ o tom, že situáciu vláda SR nerieši. Práve naopak. Aj napriek viac ako dvojročnej pandémii v súvislosti s COVID-19 odborníci na rezorte pod vedením ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského denne pracujú na tom, aby sa stav slovenského zdravotníctva postupne zlepšoval," uviedlo ministerstvo.

Riešenie má prísť do konca júna

Eliášová podotkla, že rokovania zástupcov LOZ s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, ministerstvami zdravotníctva a financií sa tento rok uskutočnili niekoľkokrát na úrovni konštruktívnej diskusie o problémoch v sektore zdravotníctva s cieľom nastaviť postupné spoločné kroky k zlepšeniu situácie.

V súvislosti s požiadavkami LOZ ministerstvo pripomína, že nedostatok zdravotníckeho personálu je dlhoročným problémom nielen na Slovensku. "Čo sa týka platového ohodnotenia, spoločne so zástupcami LOZ sme na spomínaných rokovaniach dospeli k dohode, že do konca júna tohto roka nastavíme riešenie a potrebné kroky, ako platy zdravotníkom na Slovensku zvýšiť," priblížila Eliášová.

Rezort si podľa jej slov uvedomuje aj dôležitosť adekvátneho pracovného prostredia pre zdravotníkov. "Aj vďaka schválenej historickej reforme nemocníc, na ktorú predchádzajúce vlády nemali politickú odvahu, sa dnes môžeme uchádzať o historické investície z európskych peňazí z Plánu obnovy a odolnosti. Odborníci na ministerstve zdravotníctva systematicky intenzívne pracujú na reformách a príprave investícií z Plánu obnovy a odolnosti v plnom rozsahu tak, ako sú naplánované. Čo sa najväčšej investície týka, výstavby a rekonštrukcie nemocníc, ministerstvo zdravotníctva má aktuálne informácie o viacerých rozpracovaných projektoch, ktoré aktuálne analyzuje," ozrejmila.

Rezort aj vláda si vážia prácu zdravotníkov

Ministerstvo tiež dodalo, že rýchlymi flexibilnými krokmi uviedlo legislatívnymi zmenami do praxe viacero krokov, ktoré zlepšia situáciu v sektore. "V súvislosti s vojnou na Ukrajine sme vďaka zákonu lex Ukrajina umožnili lekárom, sestrám a ďalším zdravotníckym pracovníkom pracovať pri slovenských pacientoch vďaka inštitútu dočasnej odbornej stáže takmer okamžite bez administratívnych procesov, ktoré si vyžaduje vstup do systému," vysvetlila hovorkyňa.

Zdôraznila tiež, že rezort aj vláda si vážia prácu všetkých zdravotníckych pracovníkov. "Minister Lengvarský osobne pri pravidelných návštevách zdravotníckych zariadení ďakuje všetkým pracovníkom oddelení, ktoré navštívi, za ich nasadenie a starostlivosť o pacientov," dodala.

Lekárski odborári vyhlásili od utorka štrajkovú pohotovosť. Reagujú tak na to, že napriek dlhodobým upozorneniam a viacerým rokovaniam vláda nerieši situáciu v zdravotníctve. Ak sa nič nezmení, zvažujú vypovedanie nadlimitných nadčasov v nemocniciach či podanie hromadných výpovedí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok