Ten, kto rozdáva šeky na 1488 eur, si trest zaslúži. Strany reagujú na Kotlebov rozsudok

TA3 TASR
5.4.2022 16:04

Spravodlivý trest si zaslúži ten, kto rozdáva šeky v hodnote 1488 eur v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Uviedlo to hnutie OĽANO v reakcii na utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v kauze kontroverzných šekov poslanca Mariana Kotlebu s tým, že ide o fašistickú symboliku. Reagovali aj ďalšie politické strany.

"Zároveň stratí mandát poslanca, čiže sa už nebude musieť trápiť dodržiavaním rokovacieho poriadku v Národnej rade SR a celé Slovensko sa nebude musieť trápiť počúvaním jeho bludov v pléne parlamentu," skonštatovalo OĽANO.

Kotlebu odsúdili pre šeky v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Rozsudok je právoplatný.

Majú mať ĽSNS a Republika priestor v politike?

Strana Za ľudí víta rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v súvislosti s odsúdením poslanca Mariana Kotlebu. Uviedla to vicepremiérka a predsedníčka strany Veronika Remišová. Konštatuje, že je úlohou všetkých štátnych inštitúcií a orgánov ochrany práva pracovať tak, aby totalitné a zločinecké ideológie nemohli rozkladať spoločnosť.

"Legitímnou otázkou dnes je, či strana Mariana Kotlebu a jej klon Republika majú mať priestor na politickej scéne štátu, ktorý sa hlási k demokracii a vláde zákona," povedala Remišová.

Dodala, že Slovensko sa vo svojej histórii muselo vyrovnávať s totalitou, fašizmom aj komunizmom. V súčasnosti sa slobodná a demokratická spoločnosť musí, aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine, brániť. Obranu demokracie a právneho štátu očakáva Remišová predovšetkým od generálnej prokuratúry.

ĽSNS si podľa Klusa zaslúži rozpustenie

Odsúdenie predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu a strata jeho poslaneckého mandátu je podľa strany SaS chabým víťazstvom demokracie nad extrémizmom a neonacizmom. Informuje o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Hoci dostal Kotleba len podmienku, rozsudok potvrdil, že je neonacista a že spoločnosť nemôže tolerovať propagáciu extrémizmu. ĽSNS by si však po tomto verdikte súdu zaslúžila rozpustenie. Platí to aj v prípade Republiky, pretože jej predstavitelia boli v tom čase verní prisluhovači Mariana Kotlebu,“ uviedol podpredseda SaS Martin Klus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok