Ako zasiahne verdiktu súdu Kotlebovu stranu? Jeho voliči šekové kauzy neriešia, hovorí riaditeľ agentúry AKO

TA3
5.4.2022 15:30

Marián Kotleba dostal 6 mesiacov s podmienečným odkladom. Zaniká mu mandát poslanca. Ako to zamáva s jeho stranou a volebnými preferenciami? Je možné, že niektorí voliči po verdikte súdu na Ľudovú stranu Naše Slovensko zanevrú? Prípadne kam by sa mohli preskupiť ich hlasy? O dôsledkoch verdiktu súdu na Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko, sme sa rozprávali s výkonným riaditeľom agentúry AKO Václavom Hříchom.

Podľa neho mala strana ĽSNS v posledných mesiacoch viacero problémov. Blížil sa finálny verdikt v kauze šekov, vznikla konkurenčná strana Republika, ktorú vytvorila časť odídených poslancov a v meraniach všetkých agentúr bola úspešnejšia než ĽSNS. 

"Sudca rozhodol, že Marian Kotleba do väzenia nepôjde, ale rozsudok zároveň znamená stratu poslaneckého mandátu, no nepríde o možnosť ďalej komunikovať, to znamená využívať sociálne siete, byť líder strany a chodiť na demonštrácie. Získa argument, ako trochu po ňom ten štát ide," myslí si Hřích a dodal, že sa musíme pripraviť na to, že Kotleba sa bude snažiť získať späť voličov, ktorí momentálne podporujú Republiku.

Zostane Kotleba lídrom strany? 

Výkonný riaditeľ agentúry AKO tiež vysvetil, že ten volič, ktorý sympatizuje s ĽSNS, také spory, ako je kauza šekov, nerieši. Podľa neho skôr záleží na tom, či budú voličské sily rozdelené minimálne medzi dva subjekty, teda medzi ĽSNS a Republiku, alebo či sa strany pokúsia znovu zjednotiť. 

"Voliči možno dokonca ocenia, že Marian Kotleba nešiel do väzenia. On to pravdepodobne bude prezentovať ako také svoje čiastkové víťazstvo," dodal. Nemyslí si však, že Kotlebovi voliči na neho zanevrú, no ak by musel nastúpiť na výkon trestu, o voličov ĽSNS by nastal veľký súboj. "Možno by si ich chceli rozchytať iné politické subjekty," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok