Kotleba je vinný. Kvôli šekovej kauze prišiel o mandát poslanca

TA3 TASR
5.4.2022 14:01

Šéf ĽSNS Marian Kotleba prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin. Vyplýva to z vyjadrení prokurátora aj obhajcu. Poukázala na to aj organizácia Via Iuris. Parlamentný mandátový a imunitný výbor stratu mandátu zatiaľ nepotvrdil. Kotlebu odsúdili v kauze kontroverzných šekov na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Marian Kotleba je vinný v kauze kontroverzných šekov v hodnote 1488 eur. Najvyšší súd však rozhodol o zrušení rozsudku Špecializovaného trestného súdu a Kotleba tak nemusí ísť do väzenia. Súd mu vymeral trest vo výške šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden a pol roka.

Odvolací súd zrušil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu z októbra 2020, ktorý ho odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Predseda odvolacieho senátu NS SR Pavol Farkaš zdôraznil nielen nacistickú a neonacistickú symboliku čísiel 14 a 88, ale aj termín odovzdávania šekov - výročie vyhlásenia Slovenského štátu. Kotleba podľa súdu týmto spôsobom "oslavoval vznik Slovenského štátu založeného aj na princípoch fašizmu a nacizmu".

Najvyšší súd však na rozdiel od ŠTS nedospel k záveru, že by Kotleba tieto ideológie propagoval. "Takéto konanie nebolo spoľahlivo a bez akýchkoľvek pochybností preukázané," dodal predseda senátu. Ako ďalej uviedol, odsúdený sa trestného činu dopustil v pozícii predsedu ĽSNS a súčasne vo funkcii predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Už majú náhradu

Odsúdeného poslanca Mariana Kotlebu by po strate mandátu mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová. Potvrdil to hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok