Tak takto?!: Nahradíme na Slovensku ruský plyn našou geotermálnou energiou?

TA3
5.4.2022 10:22

Do roku 2030 by až polovica energií na chladenie a vykurovanie mala pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Hovorí to smernica EÚ s názvom Fit for 55. Podľa komisárky pre energetiku Kadri Simsonovej tieto ciele v oblasti obnoviteľnej energie nastavené v smernici nie je možné zvládnuť bez využívania geotermálnej energie.

radiator merac tepla (TASR)
TASR

Objavili sa aj teoretické úvahy, podľa ktorých je geotermálna energia vo vykurovaní kandidátom číslo jedna a nahradí ruský plyn či dokáže zohrať kľúčovú úlohu aj pri výrobe a uskladnení elektrickej energie. 

Podľa teoretických úvah sa geotermálny potenciál Slovenska sa odhaduje na 5 500 tepelných megawattov, čo by mohlo vykúriť státisíce slovenských domácností. Na tieto teoretické úvahy reaguje skúsený slovenský geológ. 

O tom, či je reálne vyhriať Slovensko z geotermálnej energie, koľko by to stálo, prečo prieskum a povoľovacie konania na geotermálny vrt trvajú niekoľko rokov a ako môže neodborne urobený vrt poškodiť podložie, alebo sa zmeniť na drahú suchú dieru, bude v dnešnej relácii Tak takto?! hovoriť Anka Žitná s geológom a riaditeľom Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Jánom Madarásom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok