KIA EV9 príde oficiálne na trh už v roku 2023. Ako by mala vyzerať?

TA3/SZ
5.4.2022 11:00

Už dávnejšie sme vás informovali, že KIA pripravuje veľký rodinný crossover, ktorý prinesie okrem nového dizajnového jazyku aj priestranný interiér. V sériovej podobe by sme mali novinku spoznať už v roku 2023

KIA EV9 príde oficiálne na trh už v roku 2023. Ako by mala vyzerať?
KIA

Rovnako, ako iné značky ani KIA neváha pri elektrifikácii portfólia. Okrem rôznych faceliftov aktuálnych modelov značka pripravuje aj úplne nové typy. Najnovšie značka prezradila, že v priebehu roku 2023 oficiálne uvedie na trh plne elektrický crossover EV9, ktorý ponúkne nie len lepšiu priechodnosť terénom, ale aj veľký vnútorný priestor a nový dizajnový vizuál značky.

Dĺžka novinky by mala byť na úrovni až 5 metrov a šírka auta by mala presiahnuť dva metre. Pôjde tak o vcelku rozmerné auto, ktorého proporcie napovedajú veľkú priestrannosť a dobré úžitkové vlastnosti.

Kia KIA

EV9 bude prvým modelom, ktorý uvedie na trh nový dizajnový jazyk značky nazvaný Tigria tvár. Má reflektovať požiadavky a potreby novej doby elektrických áut, ktoré nevyžadujú rôzne mriežky a chladiace otvory, respektíve iba minimum v porovnaní so spaľovacími autami. Pri návrhu tak môžu byť aplikované čisté a úhľadné línie, ktoré počítajú aj s chladiacimi otvormi, no sú navrhnuté tak, aby boli funkčné iba v prípade potreby. To znamená, že budú vybavené aktívnymi klapkami, ktoré sa budú otvárať a zatvárať podľa potreby.

Zaujímavosťou bude použitie solárnych panelov na streche, ktoré budú cez deň generovať extra energiu. Získaná energia z panelov bude uskladňovaná v akumulátoroch a môže slúžiť na predĺženie dojazdu. Značka si však bližšie informácie a technické parametre aktuálne necháva pre seba. Na viac podrobností si budeme musieť ešte nejaký čas počkať, no oficiálne predstavenie a uvedenie na trh v roku 2023 sa nezadržateľne blíži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok