Finančná správa chystá zmeny v elektronickej komunikácii

TA3
14.12.2012 14:53

Uľahčiť posielanie daňových priznaní a komunikáciu s daňovými úradmi. To majú od budúceho roka zmeny, ktoré chystá finančná správa. Skončiť by tak mali podľa nej súčasné problémy s elektronickou komunikáciou.

"Všetci užívatelia EZU budú premigrovaní do nového elektronického komunikačného rozhrania aplikácie eDane. Posielali sme im emailom nové prístupové heslá a nové identifikačné údaje," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Finančnej správy František Imrecze.

Práve za zasielanie nových prístupových údajov prostredníctvom mailov bola FS kritizovaná. Ako však Imrecze zdôraznil, rozposlané údaje nemohli viesť k reálnej správe daní. Daňovníci si museli najskôr heslo zmeniť, pričom až následne mohli komunikovať elektronicky s FS. "V mailovej komunikácii, ktorú dostali, boli dôrazne upozornení, aby si heslá hneď zmenili," uviedol Imrecze.

Od nového roka budú mať daňové subjekty komunikujúce so správcom daní dva spôsoby, ako sa prihlásiť do aplikácie. Daňovníci, ktorí už majú zaručený elektronický podpis (ZEP), ho budú môcť aj naďalej používať a komunikovať s Finančnou správou cez EKR. Ostatné subjekty môžu uzavrieť dohodu s FS o elektronickej komunikácii, zaregistrovať sa a využívať elektronické služby FS. Ako Imrecze pripomenul, tento spôsob komunikácie bude plne bezplatný.

Od 1. januára 2013 budú môcť so správcami daní komunikovať aj daňovníci, ktorí na svojich počítačoch nepoužívajú operačný systém Windows. Odstráni sa totiž prekážka, pre ktorú nemohli elektronickú komunikáciu využívať aj používatelia iných platforiem. Nové EKR má zároveň zabezpečiť bezproblémové odosielanie a prijímanie daňových priznaní počas mesiacov s najväčším náporom, teda počas januára a marca.

FS obstarala EKR od spoločnosti DITEC. Dôvodom je podľa FS, že táto spoločnosť vybudovala v rámci projektov pre elektronickú komunikáciu rozhranie, cez ktoré komunikujú podnikatelia s bývalou colnou správou. Po zvážení technologických a finančných dopadov podpísala FS zmluvu s firmou DITEC ako nositeľom autorských práv na EKR v rámci bývalej colnej správy.

Cieľom bolo rozšíriť toto rozhranie aj na bývalú daňovú správu a pripraviť prepojenie so súčasným systémom RDS, ako aj pripravovaným novým daňovým systémom. Bývalá colná a daňová správa sú od 1. januára 2012 súčasťou FS SR. Do tejto inštitúcie sa zlúčili Daňové riaditeľstvo SR, ako aj Colné riaditeľstvo SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok