Vojnové zločiny Ruska nesmú zostať nepotrestané, tvrdí predsedníčka europarlamentu

TA3 TASR
4.4.2022 20:44

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová v pondelok večer v Štrasburgu informovala europoslancov o svojej návšteve na Ukrajine. Na úvod aprílového plenárneho zasadnutia zároveň vyzvala na väčšiu logistickú, humanitárnu a vojenskú podporu pre Ukrajinu, ktorá čelí invázii ruských vojsk.

Ukrajina: Ruské jednotky sa sťahujú zo Sumskej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor
TASR/AP

Metsolová po minúte ticha za všetky obete z ukrajinských miest Buča, Irpiň a na všetky obete vojny, teroru a násilia, informovala poslancov EP o svojej víkendovej návšteve na Ukrajine, kde sa stretla s predstaviteľmi ukrajinského parlamentu a s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Podľa jej slov si Ukrajinci veľmi cenia, že europarlament je na ich strane.

"Zverstvá páchané ruskou armádou na Ukrajine sú strašné, nehumánne a hanebné," uviedla Metsolová a zdôraznila, že zábery mŕtvych tiel z Buče a Irpiňu podčiarkujú mieru ohrozenia, ktorej čelí Ukrajina a tiež súčasný svetový poriadok založený na globálnych pravidlách.

Šéfka europarlamentu spresnila, že "vojnové zločiny spáchané vojnovými zločincami" a "koordinované skutky neľudskosti" nemôžu zostať bez odozvy. EP preto podporuje snahy, aby boli osoby zodpovedné za takéto činy stíhané a postavené pred spravodlivosť. To podľa nej znamená aj okamžité prijatie nového balíka razantných sankcií, ktoré sa zamerajú na tých čo, financujú a podporujú režim Vladimira Putina.

Zároveň dodala, že Európa musí urýchliť svoju politiku nulovej závislosti od Kremľa a odpútať sa od ruských energetických dodávok, zaviesť záväzné embargá a zastaviť nepriame financovanie bombardovania Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok