Francúzsko vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorí konajú proti záujmom Paríža

TA3 TASR
4.4.2022 20:24

Francúzsko vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorí na jeho území konajú proti záujmom Paríža, uviedol zdroj z prostredia francúzskej vlády.

Eiffelova veza Pariz
TASR/AP

"Francúzsko sa dnes (v pondelok) večer rozhodlo vyhostiť istý počet ruských zamestnancov s diplomatickým štatútom pôsobiacich vo Francúzsku, ktorých aktivity sú v rozpore s našimi bezpečnostnými záujmami," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Paríži bez uvedenia presného počtu vyhostených diplomatov.

Zdroj z rezortu diplomacie však pre AFP pod podmienkou anonymity spresnil, že uvedené opatrenie sa týka 35 osôb. "Tento krok je súčasťou spoločného európskeho prístupu," dodalo ministerstvo zahraničných vecí s tým, že jeho najvyššou prioritou je "zaistiť bezpečnosť Francúzov a Európanov."

Nemecká vláda predtým v pondelok vyhlásila 40 ruských diplomatov za "neželané osoby" s tým, že na opustenie krajiny majú päť dní. Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahla ruská armáda. Viacerí lídri v reakcii na zábery z Buče vyzvali na uvalenie ďalších sankcií a obmedzení na ruskú vládu a jej spojencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok