Fidesz bol zvýhodnený, volebné kampane poznačila netransparentnosť. OBSE zmapovala priebeh maďarských volieb

TA3 TASR
4.4.2022 18:50

Maďarské parlamentné voľby boli dobre zorganizované a voliči mali na výber z viacerých názorovo odlišných strán. Volebný proces bol však poznačený prekrývaním informačných kampaní vlády s predvolebnou kampaňou vládneho bloku Fidesz-KDNP, zaujatosťou médií a netransparentným financovaním volebných kampaní.

Maďarsko zatiaľ nepríde o európske peniaze. Členské štáty sa dohodli na odložení rozhodnutia
TASR/AP

Informuje o tom správa medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Pozorovatelia dospeli k záveru, že Maďarsko má primeraný právny rámec pre konanie demokratických volieb, ale niektoré kľúčové aspekty jeho legislatívy nespĺňajú medzinárodné normy.

Samotná predvolebná kampaň bola podľa OBSE poznačená tým, že oficiálne informačné kampane vlády v Budapešti často hlásali rovnaké názory ako vládny politický blok Fidesz-KDNP. To mu poskytlo nespravodlivú výhodu, keďže jeho uhol pohľadu tak dostával vo verejnom priestore viac priestoru.

Transparentnosť predvolebných kampaní bola navyše nepriaznivo poznačená slabým právnym rámcom pre kontrolu financovania politických strán, ktorý umožnil tretím stranám, aby neregulovane finančne prispievali jednotlivým kandidátom.

Verejný priestor bol pred voľbami poznačený zaujatým a nevyváženým spravodajstvom mnohých súkromných médií, ktorých obsah bol väčšinou v prospech vládnuceho bloku Fidesz-KDNP, pokračuje správa. Schopnosť voličov urobiť informované rozhodnutie bola navyše obmedzená absenciou debát medzi hlavnými kandidátmi, dodala pozorovateľská misia. 

Veľké nedostatky našli pozorovatelia aj v spôsobe usporiadania referenda zameraného na získanie podpory pre zákon, ktorý má podľa Fideszu chrániť deti pred "propagandou" LGBTI. Právny rámec pre toto referendum, ktoré sa konalo v ten istý deň ako voľby, nespĺňal demokratické normy a neposkytol obom stranám rovnaké príležitosti na riadnu predreferendovú kampaň.

"Voličom neboli poskytnuté objektívne a vyvážené informácie o možnostiach voľby a právnej záväznosti referenda, čo je v rozpore s medzinárodnou dobrou praxou," píše sa v správe.

Misia OBSE v Maďarsku pozostávala z 312 pozorovateľov zo 45 štátov, pričom 221 z nich boli odborníci z Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva a 91 boli poslanci a pracovníci Parlamentného zhromaždenia OBSE.

Vládny blok strán Fidesz-KDNP maďarského premiéra Viktora Orbána dosiahol v nedeľňajších voľbách jasné víťazstvo a po sčítaní takmer 99 percent hlasov smeruje opäť k dvojtretinovej väčšine v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok