Zlo nemôže zostať nepotrestané. Ukrajinský minister obrany Reznikov pohrozil odvetou za masaker v Buči

TA3 TASR
4.4.2022 16:25

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov prirovnal postup ruskej armády v Buči neďaleko Kyjeva, kde došlo pravdepodobne k masakru civilistov, k nacistickým jednotkám SS počas druhej svetovej vojny a pohrozil odvetou. Informáciu zverejnil denník Die Welt, ktorý sa odvoláva na príspevok Reznikova na sociálnej sieti Facebook.

"Toto zlo jednoducho nemôže zostať nepotrestané," vyhlásil Reznikov. "Naše spravodajské služby neustále identifikujú všetkých votrelcov a vrahov... A každý z nich v istom momente dostane to, čo si zaslúži," uviedol na Facebooku.

Reznikov naznačil tiež paralelu s občianskou vojnou v Juhoslávii. "Len v samotnej Buči je počet obetí už teraz vyšší než vo Vukovare," poznamenal. V tomto chorvátskom meste bolo v roku 1991 zabitých vyše 250 civilistov a vojnových zajatcov, ktorých usmrtili srbské sily a juhoslovanská armáda.

V ukrajinskom meste Buča sa doteraz našlo približne 340 mŕtvych tiel, zrejme obetí "masakry", ktorú majú na svedomí ruské jednotky. V pondelok to napísala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie denníka Ukrajinská pravda získané od miestnych pohrebných služieb.

Zelenskyj navštívil Buču

Zelenskyj osobne navštívil mesto Buča v Kyjevskej oblasti, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli telá približne 340 civilistov.

Navštívil ulicu, na ktorej ukrajinské jednotky prepadli ruský konvoj a rozprával sa s miestnymi obyvateľmi, približuje stanica BBC. Prezident tiež zopakoval, že Rusko sa na Ukrajine dopustilo genocídy a vojnových zločinov.

Napriek zverstvám, z ktorých Kyjev obviňuje ruských vojakov, je však Zelenskyj ochotný pokračovať v snahe nájsť diplomatické riešenie prostredníctvom mierových rozhovorov. "Na Ukrajine musí byť mier. Sme v Európe v 21. storočí. Budeme pokračovať v našom diplomatickom aj vojenskom úsilí," povedal Zelenskyj pre BBC. Moskva tieto obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok