V Buči našli ďalší masový hrob. Toto je genocída, povedal Zelenskyj

TA3 TASR
3.4.2022 17:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať "celý ukrajinský národ". Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky, oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

ONLINE:
TASR/AP

"Toto je genocída. Eliminácia celého národa a ľudu," povedal Zelenskyj pre reláciu Face the Nation, ktorú odvysielala americká stanica CBS v nedeľu. Rozhovor bol zverejnený po tom, ako začali z mesta Buča severozápadne od Kyjeva prichádzať zábery zachytávajúce bezvládne telá civilistov v uliciach.

Ukrajinskí záchranári medzičasom objavili za kostolom v centre mesta Buča zákop, v ktorom našli 57 tiel, povedal pre AFP Serhij Kaplyčnyj, ktorý sa predstavil ako šéf miestnej záchranárskej služby. Reportéri AFP videli v zákope na vlastné oči desať tiel. Niektoré z nich boli v čiernych plastových vreciach, zatiaľ čo ostatné boli v civilnom odeve.

"Sme občanmi Ukrajiny a nechceme sa podriadiť politike Ruskej federácie. To je dôvod, prečo náš ničia a vyhladzujú," povedal Zelenskyj pre CBS. Kyjev predtým označil zabitie civilistov v Buči za za "úmyselný masaker" a požiadal členské štáty G7, aby okamžite prijali nové sankcie voči Rusku.

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli masový hrob, kde bolo pochovaných najmenej 280 ľudí, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok