Zverstvá v Buči odsúdili NATO, USA aj Francúzsko. Je to neprijateľné, uviedol Stoltenberg

TA3 TASR
3.4.2022 17:00

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu CNN označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za "hrozné". Na dianie v tomto meste ležiacom v blízkosti Kyjeva reagovali tiež predstavitelia Spojených štátov a Francúzska. Ešte predtým tieto skutky odsúdili aj EÚ, Británia a Nemecko.

"Takúto brutalitu voči civilistom sme v Európe nevideli už desaťročia a je to hrozné a absolútne neprijateľné," povedal šéf NATO. Stoltenberg tiež poznamenal, že nevidí veľký optimizmus čo sa týka tvrdení Moskvy, že sťahuje svojich vojakov z okolia hlavného mesta Kyjev. "Čo sledujeme nie je odsun, ale premiestňovanie ruských vojakov," povedal. "Nemali by sme byť v istom zmysle príliš optimistickí, pretože útoky budú pokračovať a znepokojuje nás tiež možný nárast útokov," varoval.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken takisto vyjadril šok a zdesenie zo záberov z Buče, kde v uliciach ležali na ceste mŕtve telá desiatok ľudí. "Toto je realita toho, čo sa deje každý jeden deň počas pokračujúcej ruskej brutality voči Ukrajine," povedal pre CNN.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na Twitteri napísal, že ruskí predstavitelia "sa musia zodpovedať za tieto zločiny". "Stovky civilistov zbabelo zavraždených na uliciach," napísal Macron v súvislosti s "neznesiteľnými" fotografiami z Buče, ktoré svetové médiá zverejnili v sobotu.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian odsúdil "masívne zneužívanie", akého sa ruské sily v posledných týždňoch dopúšťajú na Ukrajine. Ako píše stanice Sky News, Le Drian zdôraznil, že Francúzsko bude spolupracovať s ukrajinskými predstaviteľmi a Medzinárodným trestným súdom, s cieľom dostať osoby zodpovedné za rozsiahle zničenie Buče - kde podľa Kyjeva došlo k "úmyselnému masakru" - pred súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok