Moskva poprela, že návrh dohody s Ukrajinou je pripravený na prerokovanie prezidentmi

TA3 ČTK
3.4.2022 12:40

Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij v nedeľu poprel sobotné tvrdenie Kyjeva, že príprava dohody medzi Ruskom a Ukrajinou pokročila natoľko, aby o dokumente mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj.

Rozhovory vyjednávačov podľa neho budú pokračovať v pondelok. Medinskij tiež uviedol, že ukrajinská strana zaujala "realistickejšiu" pozíciu ohľadom neutrálneho a nejadrového statusu Ukrajiny, informovala agentúra TASS.

"Ukrajinská strana sa stala realistickejšou ohľadom neutrálneho a nejadrového statusu Ukrajiny, ale návrh zmluvy nie je pre schôdzku na najvyššej úrovni pripravený," povedal Medinskij na komunikačnej platforme telegram.

Šéf delegácie ukrajinských vyjednávačov Davyd Arachamija v sobotu oznámil, že navrhované dohody prerokované tento týždeň na stretnutí v tureckom Istanbule sú pripravené na "priamu diskusiu prezidentov". Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou prístupu k otázke anektovaného polostrova Krym.

Medinskij k tomu uviedol, že postoj Ruska ku Krymu a Donbasu je "nemenný". "Pokiaľ ide o pripravenosť návrhu zmluvy pre vrcholnú schôdzku, bohužiaľ nezdieľam Arachamijov optimizmus," dodal ruský vyjednávač s tým, že rokovania budú pokračovať v pondelok na úrovni vedúcich delegácií a expertov.

Moskva požaduje, aby sa Ukrajina vzdala myšlienky na členstvo v NATO a aby uznala nezávislosť separatistických regiónov na východe krajiny aj polostrov Krym ako súčasť Ruska. Podľa ukrajinského prezidenta Zelenského ale Ukrajina nie je ochotná vymeniť časť svojho územia za mier s Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok