Odvolací proces v kauze šekov Kotlebu má byť v utorok

TA3 TASR
3.4.2022 10:06

Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur má byť na Najvyššom súde SR v utorok. Prvostupňový súd ho neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady SR.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

Pôvodne sa malo na NS SR verejné zasadnutie uskutočniť 8. marca. Zrušili ho z dôvodu Kotlebovej žiadosti o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Špecializovaný trestný súd neprávoplatne odsúdil Kotlebu ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok