Cupra Formentor VZ5 v podaní úpravcu ABT

TA3/SZ
3.4.2022 11:00

Úpravca ABT, ktorý sa poväčšine zaoberá úpravami áut koncernu VW si najnovšie zobral pod drobnohľad nový päťvalcový Formentor. Koľko sekúnd trvá šprint na 100 km/h?

Cupra Formentor VZ5 v podaní úpravcu ABT
ABT

Dvorný úpravca ABT si najnovšie zobral do parády crossover Cupra Formentor v limitovanej edícii, ktorú poháňa 2.5 litrový päťvalec s výkonom 390 konských síl. Určite si poviete, že to je viac ako dostatočný výkon. Pre väčšinu ľudí určite áno, no nájdu sa aj zákazníci, ktorým výkonu nie je nikdy dosť. Práve pre spomínanú druhú skupinu ľudí je tu ABT, ktoré okrem drobných dizajnových zmien, ako napríklad nových diskov kolies upravilo najmä päťvalec pod prednou kapotou.

ABT ABT

Výkon motoru po úprave poskočil z pôvodných 390 koní a 480 Nm krútiaceho momentu na slušných 450 koní a 530 Nm. Na menšie rodinné SUV sú tieto čísla doslova až šialené. Šialené je taktiež aj zrýchlenie, ktoré zaberie z 0-100 km/h len 3.9 sekundy, čo je hodnota na úrovni dnešných modelov od BMW M či dokonca Porsche 911.

Maximálnu rýchlosť, ktorú upravený formentor dosiahne je 270 kilometrov za hodinu. Celá jazda je doprevádzaná pôsobivým zvukovým prejavom, ktorý vychádza zo štvorice rozmerných koncoviek výfukového systému, za ktoré Formentor vďačí taktiež úpravcovi ABT. VZ5 je teda ideálnym príkladom vcelku nenápadne pôsobiaceho rodinného auta, ktoré dokáže na ceste vyškoliť aj také legendy, akou je spomínané Porsche 911.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok