Ruskí vojaci podľa Zelenského úmyselne nastražujú míny. Dávajú ich aj pod telá mŕtvych

TA3 TASR
2.4.2022 19:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil ruských vojakov, ktorí ustupujú alebo sú vytláčaní ukrajinskými silami, že úmyselne nastražujú míny v oblastiach severnej Ukrajiny.

V Kyjeve podľa britského denníka operuje komando, ktoré má za cieľ zlikvidovať Zelenského
TASR/AP

"Na severe našej krajiny útočníci ustupujú. Je to pomalé, ale zjavné. Na niektorých miestach sú vytláčaní pomocou bojov, inde svoje pozície opúšťajú sami," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom v sobotu.      

"Nastražujú míny na celom tomto území. Podmínované sú domy, vybavenie a dokonca aj telá mŕtvych ľudí," dodal. Pre svoje tvrdenia však nepredložil nijaké dôkazy.

Ruské ministerstvo obrany na žiadosť o komentár v tejto veci nereagovalo. Agentúra Reuters uvedené obvinenia prezidenta Zelenského nevedela nezávisle overiť.

Bezpečnostné zložky v sobotu po tom, ako sa v obci Dmytrivka západne od Kyjeva našlo za deň vyše 1500 výbušnín, varovali ľudí žijúcich v mestách a obciach Kyjevskej oblasti, ktoré sa nedávno podarilo Ukrajine oslobodiť, aby boli opatrní.

Zelenskyj v tejto súvislosti dodal, že prebieha úsilie o zaistenie bezpečnosti daných oblastí a zneškodnenie mín. "Naďalej je však nemožné vrátiť sa k normálnemu životu, aký sme poznali," uviedol.

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v sobotu uviedol, že ukrajinské jednotky získali späť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti vrátane miest Buča a Brovary. Na východnej a južnej Ukrajine však naďalej prebiehajú intenzívne boje, najmä o ovládnutie prístavného mesta Mariupol, dodal Arestovyč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok