Jedy v kúpeľni: Na tieto kozmetické ingrediencie by ste si mali dať pozor

TA3/zm
4.4.2022 08:00

Väčšina kozmetiky je plná chémie, no kým niektoré ingrediencie sú pre našu pleť a pokožku prospešné, iné by sme pokojne mohli zaradiť do kategórie jedy. Na čo si dať v zložení pozor?

Jedy v kúpeľni: Na tieto kozmetické ingrediencie by ste si mali dať pozor
Pexels/ SHVETS production

Určité ingrediencie v kozmetických produktoch nám nie sú na úžitok, ale na škodu a dajú sa ľahko nahradiť inými zložkami. Čítajte, čo sa nachádza vo vašich obľúbených produktoch, možno zistíte, že až také skvelé nie sú. Na čo konkrétne by ste si mali dať pozor?

Parafíny

Prírodne oleje sú drahšie, a tak je mnoho cenovo dostupnej kozmetiky zloženej zo syntetických látok z ropy. Tieto zložky sa môžu tváriť ako súčasť anti-age krémov a sér, no v skutočnosti podporujú rýchlejšie starnutie a vysušovanie pokožky. Navyše sa môžu hromadiť aj v lymfatických uzlinách, a to už si koledujete o väčší problém než sú len vrásky na tvári.

Ftaláty

Používajú sa na zmäkčenie plastov, ale aj ako aróma do kozmetických prípravkov. Nájsť ich môžete aj v sprejoch na vlasy alebo lakoch na nechty, no ak si tieto zložky prečítate na druhej strane výrobku, radšej si vyberte iný. Ftaláty totiž môžu negatívne ovplyvňovať hormonálnu činnosť.

Oxybenzón

Letná sezóna sa blíži a pri kúpe opaľovacieho krému by ste si mali poriadne pozrieť drobným písmom, či sa vo vami vybranom produkte nenachádza práve oxybenzón. Funguje totiž ako chemický UV filter, ktorý pohlcuje slnečné lúče. Kým je v malej koncentrácii, je to v poriadku. No všetko na 10% je už problém.

Parabény

Ide o konzervačné látky, ktoré sa okrem kozmetického priemyslu používajú aj v potravinárskom alebo farmaceutickom odvetví. Keby ste používali veľa produktov, ktoré obsahujú parabény, vaše telo by ich mohlo vyhodnotiť nesprávne ako estrogén a usádzali by sa v prsnom tkanive. Následne by sa na kontrole u ženského lekára mohli správať ako hrčka či cysta.

V tejto skupine pozor obzvlášť na isobutylparabén, ktorý môže viesť k podráždeniu pokožky až alergiám. Podľa odborníkov už koncentrácia 0,1% môže vyvolať nepríjemne kožné prejavy.  

PEG látky

Čítajte zloženie kozmetiky, a ak v ňom nájdete ingrediencie, ktoré začínajú týmito tromi písmenami, rovno výrobok vráťte naspäť do regálu. Dlhodobé skúmanie ukázalo, že PEG-y sú v skutočnosti karcinogénne látky.

Témy: Krása Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok