USA v reakcii na raketové testy zavádzajú voči KĽDR ďalšie sankcie

TA3 TASR
1.4.2022 18:09

Spojené štáty v piatok prijali sankcie voči piatim severokórejským subjektom za to, že sa podieľajú na vývoji medzikontinentálnych balistických rakiet. USA tým reagujú na nedávne severokórejské raketové testy.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

Sankcie amerického ministerstva financií sú namierené voči severokórejskému ministerstvu pre raketový priemysel a štyrom dcérskym spoločnostiam za poskytovanie podpory severokórejským "programom zbraní hromadného ničenia a jadrových rakiet". Ministerstvo financií USA to označilo za viacnásobné porušenie sankcií Bezpečnostnej rady OSN.

"Spojené štáty sú odhodlané využívať svoje sankčné právomoci s cieľom reagovať na pokračujúci severokórejský vývoj zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet," povedala pre AP americká ministerka financií Janet Yellenová.

Pchjongjang minulý piatok (25. marca) informoval, že deň predtým úspešné odpálil raketu s dlhým doletom Hwasong-17, ktorá môže podľa analytikov niesť viacero bojových hlavíc. Kórejská ľudovodemokratická republika túto strelu prvýkrát predstavila na vojenskej prehliadke v roku 2020.

Ministerstvo obrany Južnej Kórey však neskôr uviedlo, že KĽDR odpálila strelu Hwasong-15, ktorú testovala naposledy v roku 2017. Spojeným štátom sa minulý týždeň na pôde BR OSN nepodarilo dosiahnuť schválenie rezolúcie, ktorá by sprísnila sankcie proti severokórejskému režimu, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok