Gazprom odchádza z Nemecka. Médiá predtým písali o jeho vyvlastnení a zoštátnení

TA3 ČTK
1.4.2022 15:15

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila, že sa sťahuje z Nemecka a ukončila svoju účasť v nemeckej divízii Gazprom Germania. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej nie je jasné, ako postup ruskej energetickej firmy ovplyvní dodávky zemného plynu z Ruska do Nemecka. Reuters poznamenal, že nemecká divízia má pobočky okrem iného vo Švajčiarsku a Českej republike.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Gazprom svoje rozhodnutie nezdôvodnil. Nemecká pobočka Gazprom Germania nevydala žiadne vyhlásenie. Správa o odchode ale prichádza krátko po tom, čo nemecký denník Handelsblatt s odvolaním sa na zdroje z vládnych kruhov napísal, že nemecké ministerstvo hospodárstva kvôli obavám ohľadom dodávok energie uvažuje o vyvlastnení a zoštátnení nemeckých divízií ruských energetických spoločností Gazprom a Rosnefť.

Divízia Gazprom Germania prevádzkuje rozsiahle zásobníky plynu, zatiaľ čo divízia Rosnefť Deutschland je ako prevádzkovateľ rafinérií kľúčovým hráčom na trhoch s benzínom a naftou. O možnom vyvlastnení týchto firiem hovorkyňa nemeckého ministerstva hospodárstva odmietla na vládnej tlačovej konferencii hovoriť a uviedla, že nemieni špekulovať.

Rusko požaduje, aby odberatelia zo zoznamu takzvaných "nie priateľských krajín" platili za ruský plyn v rubľoch, inak im hrozí zastavenie dodávok. Príslušný dekrét podpísal prezident Ruska Vladimír Putin. Európske štáty prevody v rubľoch odmietajú a trvajú na platbách v eurách, prípadne dolároch, ako určujú existujúce zmluvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok