Ukrajina potrebuje chrániť svoj vzdušný priestor. Británia, USA a Austrália jej dodajú vojenské vybavenie

TA3 TASR
1.4.2022 10:54

Británia a USA dodajú Kyjevu "supermoderné" vojenské vybavenie, ktoré umožní Ukrajine lepšie chrániť jej vzdušný priestor pred nepriateľskými silami. Informoval o tom ukrajinský veľvyslanec v Japonsku, ktorého v piatok citovala televízia Sky News.

Austrálsky Scott Morrison okrem toho v piatok podľa televízie Sky News Australia oznámil, že Ukrajine, ktorá vzdoruje ruskej agresii, pošle obrnené vozidlá Bushmaster.

"Očakávame dodávky supermoderného vybavenia od Spojených štátov a Británie, ktoré nám umožní lepšie chrániť náš vzdušný priestor a naše mestá," povedal na tlačovej konferencii ukrajinský veľvyslanec v Tokiu Serhij Korsunskyj. Nekonkretizoval, o aké vybavenie pôjde.

Ruské invázne sily podľa neho majú stále prevahu, čo sa týka lietadiel a rakiet, pričom ciele na ukrajinskom území ostreľujú z veľkých vzdialeností. "Musíme byť schopní tieto strely zachytiť. Preto potrebujeme takéto moderné vybavenie," povedal veľvyslanec.

Austrálsky premiér Morrison v piatok avizoval, že jeho krajina pošle Kyjevu ľahké obrnené vozidlá typu Bushmaster, o ktoré žiadal krajinský prezident Volodymir Zelenskyj počas štvrtkového virtuálneho vystúpenia v austrálskom parlamente.

"Neposielame (Ukrajincom) len naše modlitby. Posielame aj strelné zbrane, muníciu, humanitárnu pomoc, nepriestrelné vesty... a pošleme im aj naše obrnené vozidlá, naše Bushmastery," povedal Morrison na tlačovej konferencii v Sydney.

Tieto vozidlá budú na Ukrajinu prepravené v blízkej budúcnosti transportnými lietadlami Boeing C-17 Globemaster. Nekonkretizoval, koľko týchto vozidiel bude, ani kedy sa dodávka zrealizuje.

Zelenskyj počas štvrtkového vystúpenia v austrálskom parlamente požiadal Canberru o dodanie terénnych obrnených vozidiel Bushmaster austrálskej výroby, ktoré by podľa neho Ukrajine veľmi pomohli v obrane pred ruskou agresiou. Žiadal tiež o dodávky ďalšieho vojenského vybavenia. Austrália už poslala Kyjevu štyri lietadlá C-17 naložené vojenským vybavením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok