Ruské sily sa sťahujú z okolia Kyjeva. Zelenskyj však očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny

TA3 TASR
1.4.2022 06:56

Ruská armáda sa sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti, uviedol v noci na piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny, najmä v regióne Donbas. Informuje o tom denník The Guardian.

Ruské jednotky zasiahli ďalší sklad paliva, tentoraz v Rivnenskej oblasti
TASR/AP

"Na sever od Kyjeva, smerom na Černihiv a v Sumskej oblasti pokračuje vyháňanie okupantov," povedal Zelenskyj prostredníctvom videopríhovoru. Ruská armáda si podľa ukrajinského prezidenta uvedomuje, že v týchto regiónoch nedokáže bojovať s takou intenzitou, ako v prvej polovici marca.

"Musíme si však uvedomiť, že pre ruskú armádu je to súčasť jej taktiky... Poznáme ich plány. Vieme, čo plánujú a čo robia," zdôraznil Zelenskyj. Situácia na juhu a východe Ukrajine je podľa Zelenského aj naďalej "veľmi ťažká", pričom ruské jednotky sa "v Donbase, v Mariupole a v smere na Charkov" pripravujú na "veľké útoky."

Ukrajina očakáva prísnejšie sankcie

Ukrajinský prezident informoval svojich krajanov aj o pokračujúcom diplomatickom úsilí Kyjeva, v rámci ktorého sa prihovoril parlamentom v Austrálii, Holandsku a Belgicku. "Cítil som úplnú podporu. Čakám na konkrétne kroky. Vyzval som na prísnejšie sankcie voči Rusku. Musíme vyvíjať tlak na agresora, kým sa agresia neskončí," vysvetlil. 

Zelenskyj vo štvrtok hovoril s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o protiruských sankciách, ekonomickej pomoci aj európskom smerovaní Ukrajiny. 

Prezident tiež vo štvrtok telefonoval so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom, pričom sa rozprávali najmä o ďalších možných mierových rozhovoroch v Turecku či o "vytvorení efektívneho systému bezpečnostných záruk" pre Ukrajinu.

Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany vo štvrtok upozornil, že Kyjev je napriek odsunu ruských jednotiek aj naďalej vystavený vysokému riziku ruských náletov. Za uplynulých 24 hodín sa počet bojových letov údajne "výrazne zvýšil", tvrdí nemenovaný predstaviteľ. Ruské tvrdenia o deeskalácii označil za "peknú rétoriku", avšak realita je podľa neho taká, že "Kyjev je stále veľmi ohrozený."

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok