Niektoré školy idú aj do bojkotu klasifikácie

TA3, SITA
13.12.2012 19:22

Učitelia niektorých základných a stredných škôl svojim žiakom a študentom nedajú polročné hodnotenie. K tomuto rozhodnutiu dospeli po hodinovom rokovaní na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. Vyhlásil to iba pred niekoľkými minútami ich zástupca, ktorý však nechcel podrobnosti bližšie konkretizovať.

Učitelia niektorých škôl súhlasili neklasifikovať žiakov v prvom polroku. Zástupcovia týchto škôl sa dnes stretli v bratislavskej Spojenej škole Novohradská a po pozitívnych ohlasoch sa rozhodli pokračovať vo vysvetľovacej kampani a oslovovaním ďalších škôl po celom Slovensku.

„Prehlasujeme, že protest vo forme zastavenia polročnej klasifikácie nie je rukojemníckou drámou učiteľa a jeho žiakov, ako sa to nesprávne prezentuje, ale protestom, ktorý dôrazne upozorňuje na ignoráciu, zastrašovanie, klamstvo a znevažovanie učiteľov,“ uviedli zástupcovia základných a stredných škôl po stretnutí. Naďalej poukazujú na nevšímavosť, ľahostajnosť a aroganciu moci. Tá si podľa nich neuvedomuje akútnu potrebu dôstojného ohodnotenia učiteľa z finančného a morálneho hľadiska a vôbec hlboko poddimenzovanú finančnú situáciu slovenského školstva.

Návrh neuzatvoriť známky žiakov na polroka padol na pondelkovom stretnutí zástupcov 78 prevažne bratislavských škôl. Do stredy mali pedagógovia jednotlivých škôl hlasovať, či s takýmto návrhom súhlasia. Zatiaľ nie je známy počet tých škôl, kde návrh neuzatvoriť polročné hodnotenie odobrila nadpolovičná väčšina učiteľov.

Podľa ministerstva školstva, ak školy nedajú žiakom a študentom výpis polročného hodnotenia, bude tým porušený školský zákon. "Pretože sa školský rok delí na dva polroky, každý z nich musí byť uzavretý klasifikáciou. Jej výsledkom je práve vysvedčenie, či výpis prospechu. Preto úvahy o neklasifikovaní žiakov a študentov sú v rozpore s tým, čo káže školský zákon," zareagoval na úvahy neklasifikovať žiakov hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Zákon hovorí, že v posledný vyučovací deň prvého polroka školského roka triedny učiteľ vydá žiakovi výpis slovného hodnotenia alebo klasifikácie prospechu a správania sa žiaka za prvý polrok. Tento výpis nie je verejnou listinou. Vysvedčenie za prvý polrok sa vydáva na základe písomnej žiadosti plnoletého žiaka, zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok