Gruzínska vláda odmieta referendum Južného Osetska o pripojení k Rusku

TA3 TASR
31.3.2022 14:58

Gruzínska vláda vo štvrtok odsúdila plány tamojšieho separatistického regiónu Južné Osetsko na usporiadanie referenda o pripojení k Rusku. Takéto hlasovanie by bolo podľa nej nelegitímne, keďže Južné Osetsko okupujú ruské sily.

Gruzínsko
TASR/AP (ilu)

Plány na usporiadanie referenda oznámil v stredu juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov. Pripojenie k Rusku pritom označil za strategický cieľ Južného Osetska. "Je neprijateľné, aby sa hovorilo o akomkoľvek referende, pokiaľ je toto územie okupované Ruskom. Takýto plebiscit by nemal žiadnu právnu záväznosť," reagoval vo štvrtok šéf gruzínskej diplomacie David Zalkaliani.

Pripomenul, že aj Európsky súd pre ľudské práva vo svojom verdikte označil Južné Osetsko za "územie okupované Ruskom". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok povedal, že Rusko v súvislosti s možným referendom v Južnom Osetsku nepodniklo nijaké právne kroky. Súčasne však vyjadril rešpekt k postoju obyvateľov tejto medzinárodne neuznanej republiky ležiacej v oblasti južného Kaukazu.

Bibilov uviedol, že referendum "o zjednotení s Ruskom" chce usporiadať krátko po prezidentských voľbách, ktoré sa budú v Južnom Osetsku konať 10. apríla. Podľa vlastných slov chce využiť príležitosť, ktorá sa naskytla v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Bibilov minulý týždeň oznámil, že posiela svojich vojakov na Ukrajinu, aby pomohli ochrániť Rusko pred "fašizmom". Rusko uznalo Južné Osetsko za nezávislý štát po tom, ako v roku v roku 2008 vojensky napadlo Gruzínsko. Rovnako uznalo aj ďalší gruzínsky odštiepenecký región Abcházsko a v oboch oblastiach rozmiestnilo svojich vojakov. Abcházski predstavitelia v stredu uviedli, že pripojenie k Rusku nateraz neplánujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok