Líder britskej opozičnej strany žiada Johnsonovo odstúpenie pre porušenie pravidiel počas lockdownu

TA3 TASR
30.3.2022 17:26

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer v stredu žiadal odstúpenie britského premiéra Borisa Johnsona pre "rozsiahlu trestnú činnosť" v sídle britského premiéra počas lockdownu. Informovala stanica BBC.

Británia plánuje v nasledujúcich rokoch prijať do 20-tisíc afganských utečencov
SITA/AP

"(Johnson) Dolnej snemovni povedal, že na Downing Street počas lockdownu neboli porušené žiadne pravidlá. Polícia však teraz rozhodla, že tam došlo k rozsiahlej trestnej činnosti," povedal Starmer. Líder labouristov pripomenul, že člen vlády, ktorý vedome zavádzal parlament, by mal odstúpiť. "Prečo je ešte stále tu?" povedal.

Londýnska Metropolitná polícia v predchádzajúcich dňoch oznámila, že udelí prvé pokuty za porušovanie lockdownových pravidiel počas večierkov v sídle britskej vlády na Downing Street číslo 10 v rokoch 2020 a 2021, pripomína BBC.

Polícii musí byť podľa Johnsona povolené pokračovať vo vyšetrovaní. Vláda bude zatiaľ "pokračovať vo svojej práci", povedal premiér. Johnson v stredu na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu čelil otázkam poslancov o predmetných večierkoch. Táto kauza je známa ako partygate. Opozičný zákonodarcovia žiadali Johnsonovo odstúpenie, píše BBC.

Britská polícia vyšetruje viacero udalostí v rokoch 2020 a 2021, na ktorých malo dôjsť k porušeniu platných pandemických pravidiel. Na šiestich z nich sa vraj zúčastnil aj britský premiér Boris Johnson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok