Počet úmrtí na covid vo svete stúpol o 40 percent, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia

TA3 TASR
30.3.2022 15:56

Počet prípadov úmrtí súvisiacich s koronavírusom stúpol minulý týždeň vo svete o viac ako 40 percent. K tomuto nárastu zrejme prišlo v dôsledku zmien pri nahlasovaní úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 v Južnej a Severnej Amerike a pre upravenie dát z Indie. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie.

Nové čísla
TASR/AP

Informuje o tom agentúra Reuters. Z týždennej správy WHO o pandémii koronavírusu vyplýva, že počet nových prípadov klesol všade vo svete. Za posledný týždeň bolo vo svete zaznamenaných vyše desať miliónov nových prípadov nákazy koronavírusom a vyše 45-tisíc súvisiacich úmrtí.

Týždeň predtým bolo zaznamenaných približne 33-tisíc úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19. Tento nárast bol podľa WHO zrejme spôsobený zmenou pri nahlasovaní úmrtí, ku ktorému pristúpili v niektorých krajinách vrátane Spojených štátov a Čile. Tie upravili definíciu úmrtia súvisiaceho s ochorením Covid-19.

Okrem toho indický štát Maháraštra nahlásil vyše 4-tisíc starších úmrtí súvisiacich s covidom, ktoré doposiaľ neboli zarátane do predchádzajúcich štatistík. WHO opakovane upozorňuje na to, že dáta týkajúce sa koronavírusu, ktoré zverejňuje, sú zrejme výrazne podhodnotené a neodrážajú skutočnú mieru rozšírenia vírusu vo svete. 

Organizácia preto opakovane vyzýva štáty, aby neupúšťali od komplexného testovania a iných opatrení, ktoré by viedli k zníženiu sledovania rozšírenosti vírusu. "Dáta sú postupne stále menej reprezentatívne, aktuálne... To spomaľuje našu kolektívnu schopnosť sledovať, kde vírus je, ako sa šíri a vyvíja: sú to informácie, ktoré sú rozhodujúce pre účinné ukončenej akútnej fázy pandémie," uviedla WHO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok