Okamura s odvolaním neuspel, českým prezidentom nebude

tasr
13.12.2012 13:10

Najvyšší správny súd vrátil do hry o prezidentské kreslo Janu Bobošíkovú. Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý v historicky prvej priamej voľbe hlavy Českej republiky kandidovať nebudú.

Okamura s odvolaním neuspel, českým prezidentom nebude
ČTK

Najvyšší správny súd (NSS) v Českej republike nariadil ministerstvu vnútra, aby zaregistrovalo predsedníčku strany Suverenita Janu Bobošíkovú do priamej voľby prezidenta. Naopak, uchádzači o pražský Hrad Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura na súde neuspeli. Informovala o tom česká spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Okamura, Bobošíková a Dlouhý mali pôvodne dostatok podpisov, ale ministerstvo vnútra ich po odpočítaní neplatných hlasov vyradilo z priamej voľby prezidenta.
Všetci traja potom na NSS spochybnili najmä výpočet podielu neplatných hlasov. Ministerstvo totiž sčítalo chybovosť v oboch kontrolných vzorkách, hoci podľa niektorých odborníkov ju mali spriemerovať.
"Mám radosť," reagovala hneď po oznámení súdneho rozhodnutia Bobošíková, ktorá práve v tej chvíli odpovedala on-line na otázky čitateľov Noviniek.cz.
Ministerstvo kandidatúru Bobošíkovej pôvodne odmietlo, napriek tomu, že predložila petičné hárky s takmer 57.000 podpismi. Ministerstvo pri prepočítavaní hlasov svojou metodikou však viac ako 10.000 podpisov neuznalo. Postup ministerstva označil NSS za chybný.

Pri prepočítaní Bobošíkovej hlasov ministerstvo z prvej kontrolnej vzorky odpočítalo 7,6 percenta hlasov, z druhej vzorky 11,5 percenta - a podľa svojej metodiky potom odpočítalo zo všetkých podpisov 19 percent hlasov, teda súčet chybovosti z oboch vzoriek. Podľa NSS sa však mala chybovosť vzoriek priemerovať, a nie sčítať. Pri tomto postupe dosiahla Bobošíková 50.810 podpisov a tesne tak splnila podmienku pre registráciu.
"U pána Dlouhého a Okamuru sme zistili, že aj po prepočte je chybovosť taká vysoká, že počet podpisov nedosahuje 50.000," uviedol predseda volebného senátu Vojtěch Šimíček, ktorého citovali Novinky.cz.
Súd zdôraznil, že Tomio Okamura mal zo všetkých uchádzačov jednoznačne najvyššiu chybovosť údajov.
Sedemčlenný senát NSS nebol jednotný. Niektorí sudcovia uplatnili pri rozhodovaní o Okamurovi, Bobošíkovej a Dlouhom tzv. "odlišné stanoviská". Väčšina ich však prehlasovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok