Baskickým premiérom sa stal umiernený nacionalista

tasr
13.12.2012 13:00

Nový predseda vlády Iňigo Urkullu chce, aby viac ako dva milióny Baskov rozhodovali o budúcnosti svojho regiónu, ale zatiaľ sa vyhýba rokovaniam o vyhlásení nezávislosti.

Baskickým premiérom sa stal umiernený nacionalista
SITA

Urkullova Baskická nacionalistická strana (PNV) vyhrala parlamentné voľby z 21. októbra. Jeho strana vytvorí menšinovú vládu po tom, ako sa neúspechom skončili rokovania o vytvorení koalície so stranou Bildu, ktorá vo voľbách skončila na druhom mieste a aktívne sa zasadzuje za nezávislosť regiónu.
PNV nerokovala o koalícii s dvoma prošpanielskymi stranami - konzervatívcami a socialistami, pretože chcú, aby Baskicko bolo naďalej súčasťou Španielska.

Víťazstvom PNV vo voľbách sa skončilo krátke vládnutie socialistov v regióne. Ako pripomína agentúra DPA, za uplynulých 32 rokov bola PNV v Baskicku pri moci 26 rokov.
Druhým španielskym regiónom, ktorý ašpiruje na nezávislosť, je Katalánsko, kde po regionálnych voľbách z 25. novembra dve najväčšie strany vedú rokovania o spolupráci. Predsedom vlády by sa za podpory radikálov mal stať líder katalánskych nacionalistov Artur Mas. Obe politické sily sa zhodli na vyhlásení referenda o budúcnosti Katalánska, kde žije 7,6 milióna ľudí. Plebiscit by sa mal konať koncom roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok