Vláda sa postavila za svojho ministra, s návrhom na vyslovenie nedôvery Mikulcovi nesúhlasí

TA3 TASR
30.3.2022 11:24

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Rozhodla o tom vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Mimoriadne rokovanie k odvolávaniu Mikulca inicioval Smer-SD. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám. Vláda tvrdí, že ide iba o jeden z mnohých pokusov o odvedenia pozornosti od všetkých činností súvisiacich s riadením štátu v čase bezprecedentnej situácie, akou vojna na Ukrajine a jej vplyv na Slovensko bezpochyby je.

"Obsahová kvalita predkladaného návrhu poukazuje nanajvýš na nízku argumentačnú úroveň jej spracovateľa, ale, naopak, veľmi vysokú mieru populizmu. Od prvého dňa vypuknutia konfliktu boli na všetkých hraničných priechodoch prítomné útvary ministerstva vnútra – krízové riadenie a okresné úrady, spolu s Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom a postupne sa k nim pripájali aj zložky iných rezortov," uvádza sa v predloženom materiáli.

Kabinet poukazuje, že pri zabezpečovaní potrebných materiálno-technických komodít pre utečencov a operujúce zložky štátu v takejto krízovej situácii bola kľúčová okamžitá pomoc. "Ani v jednom z medializovaných prípadov nedošlo k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa, korupcii či klientelizmu, aj keď vláda SR rozumie, že pre opozičných poslancov, ktorí roky tieto praktiky využívali vo svoj prospech, je to nepredstaviteľné," uvádza sa v materiáli.

Rozhodnutiu zazmluviť súkromné firmy na výpomoc s koordináciou utečencov na území SR, teda nie na prevzatie riadenia utečeneckej krízy, ale predchádzalo mu preverenie si všetkých možností, či je štát schopný tieto komodity a služby zabezpečiť vo vlastnej réžii. Keďže štátne kapacity v danom čase a mieste dosiahli svoje limity, po starostlivom zvážení sa pristúpilo k takémuto kroku. Vláda SR zastáva názor, že predkladatelia návrhu majú dostatočné skúsenosti s pojmami ako rámcová dohoda, a preto je oháňanie sa "zmluvou v hodnote 2 517 025,20 eura" tak, ako je to uvedené v odôvodnení, mimoriadne zavádzajúce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok