Poľsko nechce poháňať vojnovú mašinériu. Do konca tohto roku prestane používať ruskú ropu a uhlie

TA3 ČTK
30.3.2022 11:16

Poľsko plánuje prestať používať ruskú ropu do konca tohto roka. Najneskôr do konca mája potom chce prestať dovážať ruské uhlie. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki. Rozhodnutie súvisí s prerušením hospodárskych vzťahov s Moskvou kvôli jeho agresii voči susednej Ukrajine. Morawiecki tiež vyzval EÚ na zdanenie dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia.

Morawiecki v Moldavsku: Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov stíhačiek F-16
AP Photo/Andreea Alexandru

"Uvalíme úplné embargo na ruské uhlie a dúfam, že najneskôr v apríli, v máji, od ruského uhlia úplne odstúpime," vyhlásil Morawiecki na tlačovej konferencii. "Urobíme všetko pre to, aby sme do konca roka prestali používať ruskú ropu," dodal.

Poľsko podľa Morawieckého začína v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami najradikálnejší plán odklonu od ruských energetických zdrojov. Vyzval preto aj ďalšie krajiny EÚ, aby tiež znížili svoju závislosť na dovoze palív z Ruska. Tvrdí, že peniaze z vývozu ropy a plynu poháňajú ruskú vojnovú mašinériu.

Vyzýva, aby komisia uvalila daň na dovoz ruských energií

Morawiecki tiež vyzval Európsku komisiu, aby uvalila daň na dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, aby bol obchod spravodlivý. Pripomenul, že niektoré krajiny, vrátane Nemecka, sa nechcú vzdať dovozu ruských surovín kvôli relatívne nízkej cene. Daň by tak vyrovnala ceny energií v EÚ. "Budem túto myšlienku v EÚ dôrazne presadzovať, aby situácia bola spravodlivá z hľadiska zásad trhovej súťaže," vyhlásil.

Morawiecki tiež uviedol, že dovoz plynu bude obmedzený v máji. Poľsko už dlhšiu dobu podniká kroky na zníženie závislosti od ruského plynu. Vo Świnoujści vybudovalo terminál na skvapalnený zemný plyn, ktorý sa teraz rozširuje. Získava vďaka tomu plyn z Kataru, USA, Nórska a ďalších vývozcov. Koncom tohto roka má byť otvorený nový baltský plynovod privádzajúci plyn z Nórska, upozornila agentúra AP.

Podľa analýzy think tanku Forum Energii dováža Poľsko asi 20 percent uhlia, ktoré spotrebuje, zvyšok sa ťaží v baniach na jeho území. V roku 2020 tri štvrtiny uhlia z dovozu pochádzali z Ruska. Podľa agentúry PAP je ruské uhlie lacnejšie ako to poľské a lepšie sa hodí na výrobu energie.

V hre je aj Austrália či Juhoafrická republika

Ministerka klímy a životného prostredia Anna Moskwová uviedla, že Poľsko by mohlo kupovať uhlie z Juhoafrickej republiky a Austrálie. Podľa nej tieto nákupy nebudú drahšie. V prípade ropy pochádza z Ruska zhruba 60 percent ropy, ktorú Poľsko spracováva. Poľská spoločnosť PKN Orlen má dlhodobú zmluvu s ruskou firmou Rosnefť, ktorá skončí tento rok, a tiež dohodu s firmou Tatnefť, ktorá končí v roku 2024. Generálny riaditeľ PKN Orlen Daniel Obajtek uviedol, že firma je pripravená na akýkoľvek scenár a v zmluve má ustanovenia, ktoré jej dáva určité možnosti.

EÚ sa dohodla, že bude postupne znižovať svoju závislosť na dovoze plynu z Ruska. Nemecko, najväčšia ekonomika v bloku, minulý týždeň oznámilo, že do konca tohto roku prestane nakupovať ruskú ropu a do polovice roku 2024 by mohlo byť nezávislé aj na dodávkach ruského plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok