USA majú obavy zo zatýkania. Varujú svojich občanov pred cestami do Ruska

TA3 TASR
30.3.2022 09:02

Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo v utorok varovanie pred cestami do Ruska. Zdôvodnilo to obavami, že v tejto krajine by mohlo dôjsť k zatýkaniu amerických občanov. USA tiež znova vyzvali na Američanov, ktorí sa už v Rusku nachádzajú, aby odtiaľ "okamžite" odišli.

Británia
TASR/AP

Varovanie rezortu diplomacie USA súvisí s "nevyprovokovanou a neodôvodnenou inváziou ruských vojenských síl na Ukrajinu", ako aj s obavami z prenasledovania amerických občanov zo strany ruských orgánov. Spojené štáty toto varovanie vydali niekoľko dní po tom, čo sa americkému diplomatovi podarilo navštíviť v Rusku známu basketbalistku Brittney Grinerovú, ktorá je tam vo väzbe už vyše mesiaca.

Dvojnásobnú zlatú olympijskú medailistku zadržali 17. februára po tom, ako pri kontrole na letisku Šeremeťjevo našli v jej batožine konopný olej v náplniach do elektronických cigariet. Súd v Moskve jej minulý týždeň predĺžil väzbu do 19. mája. Za pašovanie drog hrozí Američanke až desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Vzťahy USA a Ruska sú v súčasnosti na bode mrazu najmä z dôvodu ruskej invázie na Ukrajine. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvalila na Moskvu v súvislosti s rozpútaním vojny bezprecedentné sankcie a Ukrajine pomáha dodávkami zbraní na svoju obranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok