Ruská invázia je neodôvodnená, uviedol patriarcha Bartolomej počas stretnutia s utečencami

TA3 TASR
30.3.2022 08:19

Ekumenický patriarcha pravoslávnej cirkvi Bartolomej I. sa v utorok vo Varšave stretol s ukrajinskými utečencami, vyjadril im svoju podporu a odsúdil vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine.

Situácia na Ukrajine je neprehľadná. Prioritou humanitárnej organizácie je bezpečnosť a pomoc ľudí
TASR/AP

Ako informovala agentúra AFP, v príhovore na Univerzite kardinála Stefana Wyszyňského patriarcha poukázal na veľké škody, ktoré konflikt na Ukrajine spôsobuje. Po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom označil ruskú inváziu na Ukrajine za "nespravodlivú" a "neodôvodnenú". Zdôraznil tiež, že "vojna medzi pravoslávnymi kresťanmi je absolútne neprijateľná".

K pravosláviu sa na Ukrajine hlási približne 60 percent z viac ako 41 miliónov obyvateľov. Pravoslávie má však na Ukrajine dve cirkevné štruktúry: ukrajinskú pravoslávnu cirkev moskovského patriarchátu a koncom roka 2018 založenú autokefálnu pravoslávnu cirkev Ukrajiny. Moskva ovládala časť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi viac ako 300 rokov – až do roku 2018, keď práve Bartolomej I. uznal zjednotenú ukrajinskú cirkev za nezávislú.

Toto rozhodnutie prijal po tom, ako sa Kyjev po ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny snažil prerušiť náboženské väzby s Ruskom. Tento krok následne zasadil ranu duchovnej autorite Moskvy v pravoslávnom svete a viedol ju k tomu, aby na protest prerušila všetky styky s konštantínopolským patriarchátom.

Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill, je dlhé roky oporou ruského prezidenta Vladimira Putina. Autoritárske tendencie Kremľa podporil Kirill odsudzovaním opozičných protestov i odobrovaním konfliktov Ruska v zahraničí. Krátko po začatí tzv. špeciálnej vojenskej operácie ruskej armády na Ukrajine patriarcha Kirill označil odporcov Moskvy v susednej krajine za "sily zla".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok