Sudkyňa Záleská sa nebude vyjadrovať k výzve na odchod ani k objaveniu nahrávky

TA3 TASR
29.3.2022 22:28

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská sa nebude žiadnym spôsobom vyjadrovať k výzve na jej odchod z pozície. Ako ďalej uviedla v stanovisku pre TASR, "objavenie nahrávky na verejnosti" jej neprináleží skúmať a nepovažuje za potrebné vyjadrovať sa k tomu. Reagovala tak na výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Ten zverejnil nahrávku jej telefonátu so svedkom Matejom Z. z kauzy bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K., v ktorej je Záleská zákonnou sudkyňou.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

"K telefonickému rozhovoru so svedkom Matejom Z. vrátane toho, aký cieľ som daným rozhovorom sledovala, som sa už podrobne písomne vyjadrila," priblížila sudkyňa s tým, že ju na to vyzval predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala. Zaoberal sa jej konaním na podklade výzvy predsedu Súdnej rady Jána Mazáka v súvislosti s podnetom Úradu inšpekčnej služby vo veci podozrenia z disciplinárneho previnenia. "Ide o zákonný postup riešenia takýchto podnetov," dodala.

Mazák pre TASR uviedol, že postup Záleskej, keď telefonicky kontaktovala svedka Mateja Z., bol v plnom súlade nielen s literou Trestného poriadku, ale aj s racionálnym vnímaním trestného konania pred súdom. Hrubala podľa jeho slov po vyjadrení sudkyne a preverení okolností, za ktorých došlo k telefonátu, nezistil žiaden dôvod na podanie návrhu na disciplinárne konanie.

"Pri výkone svojej sudcovskej funkcie štandardne používam služobný telefón a služobnú elektronickú poštu, komunikujem slušne, zdržanlivo a vecne a z toho dôvodu sa nezamýšľam nad tým, či sú moje telefonáty alebo moja elektronická pošta monitorované," povedala Záleská. Fico na utorkovej tlačovej konferencii zverejnil nahrávku telefonátu Záleskej s niekdajším členom skupiny takáčovcov Matejom Z., ktorý bol svedkom v kauze Dušana K.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok