Abramovič zjavne hrá úlohu niekoho, kto rokuje s Ukrajincami potichu, uviedol Valášek

TA3
29.3.2022 21:04

Roman Abramovič mal údajne spolu s ďalšími vyjednávačmi príznaky otravy po tom, ako sa zúčastnil na predchádzajúcich ukrajinsko-ruských mierových rokovaniach. Členovia ukrajinskej delegácie popreli správy o tom, že sa po stretnutí cítili zle. Kremeľ informáciu označil za súčasť informačnej vojny.

Tomáš Valášek TASR/Jakub Kotian
TASR/Jakub Kotian

Podľa bývalého veľvyslanca Slovenska pri NATO Tomáša Valáška tieto skutočnosti veľmi neovplyvnili rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. „Vývoj posedných pár hodín, po tom poslednom kole v Istanbule, je až prekvapujúco pozitívny.“

Valášek uviedol, že Abramovičova úloha v rokovaniach je stále trochu záhadou. „Zjavne hrá úlohu niekoho, kto rokuje s Ukrajincami po tichu a zrejme testuje možnosti, ktoré Ruská vláda nechce otvoriť v oficiálnych rokovaniach.“ Ďalej uviedol, že nie je nezvyčajné robiť takúto paralelnú diplomaciu.

Roman Abramovič sa stretol tak s Putinom ako aj so Zelenskym. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uchránil Abramoviča pred sankciami zo strany USA, to môže podľa Valáška znamenať, že si jeho úlohu pri rokovaniach váži. Je podľa neho trochu aj v povahe týchto paralelných vyjednávačov, nechať hlavných vyjednávačov rokovať „vo svetle reflektorov.“ „Úlohou tých paralelných je otestovať pozície, ktoré sa môžu a nemusia stať potom oficiálnou požiadavkou.“

Joe Biden vo Varšave hovoril o nutnosti odstránenia Vladimira Putina z úradu ruského prezidenta. „Nie je zase taký šialený nápad povedať o lídrovi inej krajiny, že by mal odísť, len za normálnych okolností to treba mať podopreté aj nejakým reálnym plánom,“ uviedol Valášek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok