Zelenskyj o obliehaní Mariupoľa: Je to zločin proti ľudskosti, ktorý sa deje pred zrakom celej planéty

TA3 TASR
29.3.2022 14:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok ruské obliehanie a útoky v meste Mariupoľ za "zločin proti ľudskosti". Vyjadril sa tak vo videoprejave v dánskom parlamente, informuje agentúra AFP.

Zelenskyj o obliehaní Mariupoľa: Je to zločin proti ľudskosti, ktorý sa deje pred zrakom celej planéty
TASR/AP

"To čo robia ruskí vojaci v Mariupole, je zločinom proti ľudskosti, ktorý sa v reálnom čase deje pred zrakom celej planéty," povedal ukrajinský prezident. Brutalitu ruských síl zároveň označil za ešte "násilnejšiu", než bola tá, ktorú svet zažil cez druhú svetovú vojnu, uvádza agentúra AP.

Zelenskyj dánskemu parlamentu povedal tiež to, že utorkový ruský raketový útok na budovu regionálnej správy v juhoukrajinskom meste Mykolajiv si vyžiadal najmenej sedem mŕtvych a 22 zranených osôb. Na mieste sú podľa jeho slov stále záchranári, ktorí pátrajú po preživších.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim prostredníctvom aplikácie Telegram zverejnil fotografiu s obrovskou dierou v strede zasiahnutej deväťposchodovej budovy. Ruské sily zároveň obvinil z toho, že s útokom naschvál čakali, dokým bude v budove viac ľudí, ktorí prišli do práce. Kim už skôr oznámil, že hoci väčšina ľudí vo vnútri budovy "zázračne unikla" zraneniam, niekoľko civilistov a príslušníkov ukrajinskej armády je nezvestných.

Zelenskyj sa v poslednom čase prihovoril poslancom parlamentom mnohých krajín. V stredu by mal prostredníctvom videoprejavu vystúpiť v nórskom parlamente, približuje AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok