Triumf umelej inteligencie. V kartovej hre bridž porazila osem majstrov sveta

TA3 ČTK
29.3.2022 13:27

Umelá inteligencia na turnaji vo Francúzsku porazila osem majstrov sveta v bridži, kartovej hre, kde až doteraz doteraz mali navrch ľudia nad počítačmi. Podľa odborníkov ide o míľnik vo vývoji umelej inteligencie a strojového učenia, pretože počítače si dokážu majstrovsky poradiť aj v hre s väčším množstvom hráčov, kde ide o vzájomnú komunikáciu a reakcie.

Triumf umelej inteligencie. V kartovej hre bridž porazila osem majstrov sveta
Twitter.com/NukkAi

Bridžový turnaj sa uskutočnil koncom minulého týždňa v Paríži a francúzsky technologický start-up NukkAI v ňom nasadil svoj systém NooK proti ôsmim bridžovým šampiónom. V hrách sa vynechávala časť nazývaná dražba a celkom sa odohralo 800 rozdaní, rozdelených do 80 sád po desiatich. Umelá inteligencia vyhrala 67 z 80 sád, teda 83 %.

Nevena Seniorová, mnohonásobná anglická majsterka v bridži, ktorá bola jednou z vyzývateľov umelej inteligencie, po turnaji uviedla, že NooK odviedol skvelú prácu. Dokázal prečítať zámery protihráčov lepšie ako ľudia a vedel lepšie využiť ich chyby. "To je niečo, čo sa ľudia naučia až keď majú dostatok skúseností a bola som príjemne prekvapená, že robot dokáže tieto ľudské schopnosti presne napodobniť," uviedla.

Umelá inteligencia už dlhšiu dobu dokáže poraziť ľudí v šachu alebo aj v ázijskej hre Go. Podľa Guardianu ide o hry, kde je len jeden protihráč a všetci majú o hre úplné informácie, v bridži spočíva podstatný rozdiel v tom, že hráčov je viac a každý z nich musí pracovať s neúplnými informáciami, pretože karty spoluhráčov nevidia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok