Bývalý šéf CIA tvrdí, že vojna na Ukrajine vstúpila do nepredvídateľnej fázy

TA3 ČTK
29.3.2022 13:27

Vojna na Ukrajine vstúpila do veľmi nepredvídateľnej fázy a scenárov vývoja bojov je mnoho. Talianskemu denníku Corriere della Sera to povedal americký generál a bývalý šéf Ústrednej spravodajskej služby, teda CIA, David Petraeus.

Bývalý šéf CIA tvrdí, že vojna na Ukrajine vstúpila do nepredvídateľnej fázy
TASR/AP

Podľa Petraeusa teraz nemožno vylúčiť žiadny scenár bojov, od zdĺhavého krvavého konfliktu až po možnosť, že jedna z bojujúcich strán získa zásadnú prevahu. Americký generál sa domnieva, že je teraz "o niečo málo pravdepodobnejšie", že výhodu získajú Ukrajinci. V bojoch ukázali odhodlanosť, iniciatívu a kreativitu. "Ale nebolo by opatrné vylúčiť, že sa Rusko poučí z veľkého množstva chýb, ktoré sa dopustilo vo všetkých oblastiach," uviedol Petraeus s tým, že by sa ruským jednotkám mohlo podariť narušiť ukrajinskú obranu.

Podľa amerického generála bude pre obe strany zásadná schopnosť "zaručiť zásobovanie a prísun zbraní, nájsť náhradu za straty a nadobudnúť nové zručnosti". Nový impulz ruskej invázii by mohlo dať dobytie Mariupoľa, vďaka čomu by Rusko mohlo výrazne zlepšiť zásobovanie svojich jednotiek. Úspech by navyše mohol zvýšiť bojové naladenie ruských vojakov a uvoľniť množstvo jednotiek.

"Nie je múdre vylúčiť, že sa Ukrajincom podarí Rusov odraziť a poraziť ich aspoň v časti krajiny," uviedol americký generál. Dodal však že s týmto výsledkom zatiaľ veľmi nepočíta. Kľúčové budú podľa neho dodávky zbraní ukrajinským jednotkám zo zahraničia, a to vrátane protivzdušných systémov S-300 či 9K37 Buk, ktoré môžu zasiahnuť aj vysoko letiace ciele. 

"Dúfam, že okolité krajiny pomôžu Ukrajine s lietadlami, a to potichu, bez vyhlásenia," povedal Petraeus. Medzi faktory, ktoré môžu konflikt predĺžiť, patrí podľa Petraeusa príchod teplejšieho počasia a rozbahnený terén, ktorý sťaží pohyb ruských mechanizovaných jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok