Ukrajinská delegácia dorazila do Istanbulu. Mierové rokovania budú v utorok pokračovať

TA3 TASR
29.3.2022 07:17

Ukrajinská delegácia pristála v pondelok večer v tureckom meste Istanbul, kde budú pokračovať mierové rokovania s ruskou stranou. Začať sa majú podľa plánu v utorok približne o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ). Informuje britská stanica BBC.

Tretie kolo rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom by mohlo byť cez víkend, povedal Putin Scholzovi
TASR/AP

Delegáciu z Kyjeva vedú ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov a šéf prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Ako uviedli, ich hlavnou prioritou je zaistiť prímerie. Či je to však  pravdepodobné, je otázne.

Lietadlo s členmi ruskej delegácie pristálo v Istanbule niekoľko hodín pred príchodom členov ukrajinského vyjednávacieho tímu. Osobné rozhovory medzi oboma stranami sú podľa agentúry AP naplánované na utorok a stredu.

Nadchádzajúce stretnutie vyjednávačov Ruska a Ukrajiny, ktoré bude hostiť turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, bude predstavovať prvé priame rozhovory za viac ako dva týždne. Po prvotných kolách osobných stretnutí sa totiž následne predstavitelia oboch zúčastnených strán spojili virtuálne.

Rusko okrem iného požaduje, aby sa Ukrajina vzdala akýchkoľvek úmyslov o členstvo v NATO, pripomína BBC. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril medzičasom čo sa týka tohto bodu ochotu prijať kompromisné riešenie. Ďalšími očakávanými spornými otázkami sú budúcnosť separatistických "republík" na východe Ukrajiny, ako aj status Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok