Zasiahlo nás veľké zdražovanie, opatrenia sa však musia zavádzať cielene, hovorí Viskupič

TA3
28.3.2022 20:55

Za jeden rok vzrástli ceny priemyselných výrobcov o 39 %. Prognóza nášho hospodárskeho rastu naopak klesá a minister financií už otvorene hovorí aj o potrebe zmeny štátneho rozpočtu. Ako prežijú vysoké ceny ľudia s nízkymi príjmami? Ako zasiahne vojna našu proexportnú a otvorenú ekonomiku? V štúdiu sme privítali predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča a nezaradeného poslanca NR SR Erika Tomáša.

Veľké zdražovanie zavítalo nielen do obchodov ale aj do nášho priemyslu. Firmy zdvihli ceny svojich výrobkov tak prudko, ako sme minimálne 20 rokov nevideli. Ako ďalej informoval Štatistický úrad, najviac zdraželi dodávky elektriny a plynu.

Vplyv vojny sa zatiaľ neprejavil

Vojnu pocíti úplne každý, avšak najviac sa vždy dotkne konečných spotrebiteľov. Súčasnú zložitú ekonomickú situáciu zatiaľ ovplyvňuje vojna na Ukrajine podľa Viskupiča len veľmi okrajovo. Ešte stále doznievajú vplyvy covidovej krízy. "Za veľkou časťou inflácie a zdražovania sú nesprávne kroky centrálnych bánk, ktoré počas koronakrízy zaplavili ekonomiku a veľká časť zdražovania je toho výsledkom," uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Vojna na Ukrajine len prehĺbila zdražovanie. "Máme tiež problém s exportom. Automobilové fabriky majú problémy s dodávkami komponentov a trpia aj nedostatkom ďalších materiálov. Zníži sa najmä domáca spotreba, ktorá z veľkej časti ťahá hospodársky rast. Slováci si teda budú môcť dovoliť míňať čoraz menej," hovorí nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš.

"Nerozumiem na čo táto vláda čaká. Najmä nízkopríjmoví občania a ohrozené skupiny sa dostanú do nelichotivej situácie," myslí si Tomáš. Navrhuje mimoriadnu valorizáciu dôchodkov a zníženie DPH na základné potraviny. "Peniaze na naše opatrenia v štátnom rozpočte určite sú," doplnil.

Hrozí nedostatok tovaru?

"Nie sme v bode nula. Podarilo sa zregulovať cenu energie pre všetky domácnosti," hovorí Viskupič s tým, že tento rok je cena stabilná. V procese riešenia sú podľa neho aj ďalšie nevyhnutné opatrenia, ktoré však nemôžu byť plošné a je dôležité aby sa robili cielene. "Možností však veľa nie je. Inflácia je spôsobená na svetovej úrovni. Slovenská a akákoľvek iná vláda má len minimálnu šancu vyriešiť tieto problémy. Nejaká rovnováha sa v ekonomike dostaví, musíme sa k nej však dostať," hovorí Viskupič.

Reálnu hrozbu predstavujú neprimerane vysoké ceny, ktoré zasiahnu všetky odvetvia. Nedostatok tovaru však podľa Viskupiča nehrozí. "Nie sme sebestační. Čelíme bezprecedentnej kríze a vláda potrebuje aj neštandardné kroky, aby sme mohli zabezpečiť našich občanov," myslí si Tomáš. Dodávatelia energií už nemohli inak. Firemným zákazníkom dvihli ceny o viac než 80 percent. Plyn či elektrina na burzách totiž výrazne zdraželi, a dodávatelia vyššie náklady preniesli na odberateľov.

"Dnes máme väčšie kapacity zásob ropy a plynu. Nejaké dlhšie obdobie sa dá prežiť. Ak by však došlo k zastaveniu dodávok zo strany Ruska znamená to pre nás veľký problém," uviedol Viskupič s tým, že Európa robí čo sa dá, ale razantný krok Ruska by nás výrazne zasiahol.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok