Prezidentku Katalin Novákovú oboznámili s plánom ozbrojenej ochrany Maďarska

TA3 TASR
28.3.2022 19:39

Vedúci predstavitelia maďarských ozbrojených síl oboznámili novozvolenú prezidentku republiky Katalin Novákovú s plánom ozbrojenej ochrany Maďarska. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na status, ktorý Nováková zverejnila v pondelok na Facebooku.

Prezidentku Katalin Novákovú oboznámili s plánom ozbrojenej ochrany Maďarska
TASR/Jaroslav Novák

Nová hlava štátu prevezme úrad 10. mája, keď sa stane aj vrchnou veliteľkou ozbrojených síl. S plánom ochrany krajiny ju oboznámil minister obrany Tibor Benkő a veliteľ armády Romulusz Ruszin-Szendi. "Našou úlohou – úlohou vodcov krajiny – je chrániť mier a občanov Maďarska," napísala Nováková, ktorá dostala informácie o úlohách a schopnostiach vojska, ale aj o úlohách plánoch týkajúcich sa rusko-ukrajinskej vojny.

Najvyšší ústavný činiteľ dostal informácie aj o miestach nasadenia maďarských vojakov, ktorí priebežne podporujú prácu policajtov na južných hraniciach Maďarska, ale plnia aj spojenecké záväzky Maďarska vo viacerých krajinách sveta.

Poslanci Národného zhromaždenia zvolili 10. marca Novákovú v tajnom hlasovaní za prezidentku Maďarska na nadchádzajúce päťročné obdobie. Nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP preberie úrad od odchádzajúceho prezidenta Jánosa Ádera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok