Trump mal brániť Kongresu vo výkone funkcie, dopustil sa tak zločinu

TA3 ČTK
28.3.2022 19:11

Federálny sudca v Los Angeles vyjadril názor, že Donald Trump sa na konci svojho prezidentského mandátu pravdepodobne snažil brániť Kongresu vo výkone funkcie a dopustil sa tak ťažkého zločinu.

Donald Trump
TASR/AP

Stanovisko, o ktorom informujú americké médiá, súvisí s udalosťami zo 6. januára 2021, kedy vyvrcholila Trumpova neúspešná snaha zneplatniť jeho porážku v prezidentských voľbách. Verdikt vydaný v súvislosti s vyšetrovaním zo strany Kongresu, hovorí aj o možnej exprezidentovej účasti na zločinnom sprisahaní.

Výroky o potenciálnych Trumpových zločinoch zahrnul sudca David Carter do príkazu adresovaného právnikovi Johnovi Eastmanovi, ktorý bol kľúčovou postavou Trumpovej povolebnej kampane. Ku koncu jeho pôsobenia v Bielom dome sa prezidentovi snažil radiť, ako zabrániť nástupu Joea Bidena do funkcie hlavy štátu. Sudca teraz Eastmanovi nariadil, aby postúpil osobitnému vyšetrovaciemu výboru Snemovne reprezentantov dokumenty, ktoré kongresmani požadujú.

"Toto je ohromný verdikt," napísal na twitteri reportér webu Politico Kyle Cheney, ktorý dohru 6. januára na amerických súdoch podrobne sleduje. "Mohlo by to byť prvé súdne rozhodnutie v dejinách, ktoré konštatuje, že úradujúci prezident pravdepodobne spáchal trestné činy," dodal.

V príkaze sa okrem iného píše, že súd na základe dôkazov hodnotí ako pravdepodobnejší variant, že "prezident Trump sa pokúsil nekalým spôsobom zmariť spoločnú schôdzu Kongresu 6. januára 2021". Obe komory Kongresu sa toho dňa zišli, aby urobili tradičnú ceremoniálnu bodku za novembrovými prezidentskými voľbami. Trump, ktorý svoju porážku nikdy neuznal a voľby dodnes klamlivo označuje za zmanipulované, ale okrem iného naliehal na vtedajšieho viceprezidenta Mikea Pence, aby formálne schválenie výsledku zablokoval.

"Nezákonnosť tohto plánu bola zjavná," uviedol sudca Carter. Zároveň označil za pravdepodobné, že Trump a Eastman sa dopustili zločinného sprisahania s cieľom mariť prácu Kongresu a spáchať podvod proti Spojeným štátom.

Trump pred volebnou schôdzou Kongresu okrem nátlaku na viceprezidenta a zákonodarcu tiež pokračoval v burcovaní svojich voličov nepodloženými tvrdeniami o podvodoch s hlasmi, 6. januára dav ľudí vtrhol do sídla zákonodarného zboru a schôdza musela byť prerušená. Tieto udalosti vyšetruje aj Federálne ministerstvo spravodlivosti, zatiaľ ale nedalo najavo, či sa chystá stíhať aj samotného Trumpa. Snemovňa môže stíhanie iba odporučiť, pričom podľa denníka The New York Times by takýto krok mohol zvýšiť tlak na ministra spravodlivosti Merricka Garlanda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok