Krajiny EÚ by si medzi sebou mali utečencov efektívne rozdeliť. Systém by však mal byť dobrovoľný

TA3 TASR
28.3.2022 18:39

Európska únia potrebuje systém prerozdeľovania ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine založený "na solidarite", a nie na pevne stanovených kvótach. V pondelok to uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová po príchode na rokovanie so svojimi partnermi z členských krajín EÚ v Bruseli.

ja
TASR/Roman Hanc

"Musíme začať aktívnejšie rozdeľovať utečencov v rámci EÚ a prejaviť solidaritu tým, že ich budeme prijímať," povedala Faeserová, podľa ktorej Berlín odmieta pevne stanovené kvóty. Faeserovej výzva na prístup založený na solidarite prichádza po tom, čo spolu s poľským ministrom vnútra Mariuszom Kaminským vyzvali Európsku komisiu, aby vypracovala plán na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Mal by zahŕňať systém prepravy utečencov v rámci EÚ a poskytovanie finančných prostriedkov krajinám najviac postihnutým utečeneckou krízou, ktorú vyvolala ruská vojenská agresia voči Ukrajine.

Šéfovia rezortov vnútra Nemecka a Poľska navrhli prijatie paušálnej sadzby 1000 eur na jedného utečenca na obdobie prvých šiestich mesiacov, ktorá by sa po uplynutí tohto obdobia nanovo prehodnotila.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov uvádza, že z Ukrajiny pred vojnou utieklo už 3,8 milióna ľudí. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že Nemecko v súčasnosti hostí 267 000 ľudí. Podľa poľskej pohraničnej stráže do pondelňajšieho rána prekročilo ukrajinsko-poľské hranice vyše 2,3 milióna utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok