Ruský prezident nie je ochotný robiť kompromisy. Ukrajina by musela súhlasiť s veľkými ústupkami

TA3 TASR
28.3.2022 18:34

Ruský prezident Vladimir Putin zrejme nie je pripravený robiť kompromisy s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Agentúre Reuters to v pondelok povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pred začiatkom ďalšieho kola rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom v Turecku.

ONLINE: Ukrajina dobyla späť jeden z oporných bodov. Rusi čiastočne vytvorili koridor medzi Krymom a Donbasom
TASR/AP

"Putin v tejto chvíli nie je ochotný robiť kompromisy," uviedol predstaviteľ amerického rezortu diplomacie pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa neho by musela Ukrajina ponúknuť Rusku ústupky, ktoré podkopú suverenitu krajiny, a preto diplomat nepredpokladá na rozhovoroch výrazný pokrok.

Aj ukrajinskí politici podľa Reuters hovoria len o malej šanci na zásadný prelom počas plánovaných rozhovorov v Istanbule. Ukrajina je síce pripravená diskutovať o prijatí neutrálneho štatútu v rámci mierovej dohody s Ruskom, ale dodržiavanie takejto dohody by museli zaručiť tretie strany, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu.

Zároveň pripustil, že nie možné úplne vytlačiť Rusko z územia jeho krajiny. Podľa Reuters je však obnovenie osobných rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou znakom posunu vpred. Lietadlo s členmi ruskej delegácie už pristálo v Istanbule, uviedla agentúra AP. Osobné rozhovory medzi oboma stranami sú podľa nej naplánované na utorok a stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok